Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. augusztus 01.

Közszolgálati szakszervezetek szerint törvénytelen és méltánytalan a kormány döntése, amely szerint megszüntetik a minisztériumokban és háttérintézményeikben dolgozók folyószámla-költségtérítését, ezért a hatályos törvény végrehajtását követelik a kormánytól.


A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete közös közleményben emlékeztetett arra, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-es törvény szerint a munkavállalóknak jár a költségtérítés. Mint írták, az illetmények átutalással történő kifizetésének bevezetésekor, 1999-ben minden közszolgálati dolgozó havi nettó kétezer forint költségtérítésben részesült, de "azóta ez az egységes és méltányos szabályozás megszűnt". A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008 óta változatlanok, ezért a reálkeresetek akár 40 százalékkal is csökkentek, ami "egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá".

Kiemelték: a kormány "törvénytelen, méltánytalan döntése" újabb csapás a közszolgákra nézve, és a legnagyobb mértékben a kiskeresetű munkavállalókat sújtja. Ezért a közleményben felszólították a kormányt, hogy teljesítse a törvény előírását, szerdai döntését haladéktalanul korrigálja, és legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás. Hozzátették: a szakszervezetek megteszik a szükséges lépéseket a törvény végrehajtása érdekében. A Kúria július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerős ítéletében egy pécsi pedagógusnak visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést - jegyezték meg. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön közölte, hogy a kormány szerdai döntése értelmében megszüntetik a minisztériumokban és a hozzájuk tartozó háttérintézményekben a folyószámla-költségtérítést, azaz az illetmény, illetve munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek térítését a munkavállalóknak.

forrás: gazdasagiradio.hu