A 2015-ös költségvetés tervezési köriratának egyik legérdekesebb része, hogy mindössze egyetlen számadat szerepel benne, mely iránymutatásként szolgálhat a tárcák számára.

 

A kormany.hu oldalán megjelent dokumentum a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről a tavalyinál jóval kevesebb konkrétumot tartalmaz. Hiszen míg egy évvel ezelőtti az idei költségvetésre vonatkozó körirat esetén a GDP, az infláció, illetve az alkalmazandó euró-, frank- és dollárárfolyamokat is feltüntették, addig most ezek hiányoznak. Mindössze az áprilisban publikált konvergenciaprogramban is szereplő 2,8 százalékos hiányszámot adták meg Vargáék. Ezzel kapcsolatos kérdésünkkel megkerestük az NGM-et, ám cikkünk megjelenéséig még nem érkezett válasz. 

A dokumentum szerint egyébként "a megalapozott tervezéshez szükséges további információkról, paraméterekről a keretszámokkal egyidejűleg ad tájékoztatást az NGM". Vagyis az ütemezés szerint erre augusztus 1-jén számíthatunk, majdnem egy hónappal a körirat megjelenése után.

A számokon túllépve az Alaptörvényben és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően "a költségvetési politikának változatlanul kiemelt prioritása az előző időszakból örökölt magas államadósság csökkentése" - olvasható a köriratban.

Egyelőre nincs közszférás béremelés

A dokumentum létszámra és juttatásokra vonatkozó adatai szerint a tárcák létszáma az év közben belépett fejlesztésekkel és azok szintrehozásával növelhető. A tervezés első szakaszában viszont változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címén nem növelhető. Ez alól természetesen a pedagógusok a kivételek.

Abban az esetben pedig ha a közszférában dolgozó nyugdíj előtt álló alkalmazottról van szó, a jogviszony megszüntetése után nem tervezhető a helyére személyi juttatás. Vagyis a posztja betöltetlen marad.

Nyugdíjemelés a szokott módon

A körirat szerint a nyugellátások, a rokkantási, rehabilitációs ellátások és a járadékok emelésénél a 2015. évre tervezett fogyasztói árnövekedéssel kell számolni. Ez a konvergenciaprogramba szereplő prognózis alapján 2,9 százalék lehet. Idén egyébként 2,4 százalékos inflációval tervezték a költségvetést, tehát ennek megfelelő mértékben történt a nyugdíjak emelése is. Mivel azonban ennél jóval alacsonyabb lehet az idei éves fogyasztói árindex, emelkedett a nyugdíjak reálértéke.

Forrás: mfor.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Monday the 26th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban