Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. augusztus 01.

A tervek szerint október 23-ra jönne létre az MSZOSZ, az Autonómok és a SZEF fúziója nyomán az új szakszervezeti „szuperkonföderáció”, ám valószínűbb, hogy erre csak az év végén kerül sor. A struktúrát illetően nagyjából sikerült megegyezésre jutniuk a feleknek, de technikai jellegű problémák sora és a kényes személyi kérdések még hátravannak. A fúzióval többmilliárdos nagyságrendű vagyont tesznek össze a szövetségek, amelyek állítják: az egyesülés miatt nem adnak el ingatlanokat, és távol maradnak a pártpolitikától.


A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm szakszervezetek és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) május elsején, közösen jelentette be fúzióját, melynek nyomán több mint hatvan ágazati szakszervezetet és 300–350 ezer tagot számláló „szuperkonföderáció” jön létre. Az azóta eltelt időben a struktúrát illetően nagyjából sikerült megegyezésre jutniuk a feleknek: eszerint az új érdekvédelmi tömörülésnek várhatóan egy elnöke és két elnökhelyettese lesz, akik közül az egyik a köz-, a másik a versenyszféráért felel majd. Technikai jellegű problémák, illetőleg a legkényesebb, azaz a személyi kérdések azonban még hátravannak.

Pataky Péter a Magyar Nemzet megkeresésére közölte: a fúzióval többmilliárdos vagyon kerül egy névre, ez azonban csak a konföderációk vagyonát érinti, azaz az ágazati szakszervezetek vagyona, ingatlanjai, üdülői a sajátjaik maradnak. Bár az egyesülés egyik indoka között éppen a takarékosság szerepelt, az MSZOSZ elnöke állította, emiatt nem értékesítenek egyetlen ingatlant sem. Pataky egyelőre nem tudta megmondani, hol lesz a szuperkonföderáció központja, és azt sem, hogy mi lesz a szervezet neve és jelképe. Közlése szerint több név is szóba jött már, csak annyi biztos, hogy a jogi előírások alapján szerepelnie kell a szakszervezet és a szövetség szónak.

forrás: mno.hu