A közelmúltban egyre népszerűbb téma, hogy a magyar fiataloknak milyen elképzeléseik, elvárásaik vannak a külföldi munkavégzésről. Mit is rejt emellett a valóság, milyen pozíciókra és milyen feltételekkel várják külföldön a magyarokat?

 

Közvetítő cégként az információkat elsősorban a saját nemzetközi partnereinktől nyerjük, illetve a saját működési metodikánkról tudunk beszámolni, de közel öt év tapasztalattal a hátunk mögött megfelelő rálátással bírunk az egész nemzetközi piacra. 
Mely pozíciókban jelentős a munkaerőigény? Számos megkeresés érkezik Nyugat-Európa több pontjáról, azon belül is elsősorban Ausztriából és Németországból a magasan kvalifikált szakemberek iránt – úgy, mint orvos, IT szakember vagy mérnök. Ezen területeken megfelelő szakmai háttér és nyelvismeret birtokában kitűnő eséllyel pályázhatnak az országhatáron túlra vágyók. Szívesen várják továbbá a szakképzett munkaerőt is, a hegesztőkön, víz-, gáz-, fűtésszerelőkön, építőipari szakembereken át az ápolókig elég széles a skála. A turizmus-vendéglátás, szállodaipar továbbra is népszerű területnek számítanak, ahol nagy létszámban, nem csak szezonálisan alkalmazzák a magyarokat. Mindemellett az egyszerűbb, könnyen elsajátítható és gyors kereseti lehetőséget nyújtó betanított munkák iránt is nagy a kereslet. 

A tapasztalatok szerint azonban már elmúltak azok az idők, amikor valaki csak gondolt egyet, és egyszerűen szerencsét próbált határainktól nyugatra. Nyelvtudás nélkül vagy csupán egy gyenge alapfokú ismerettel ugyanis nehéz bármely pozíciót elnyerni; az adott országtól és nyelvterülettől függően szükséges az angol vagy a német nyelv magasabb fokú ismerete ahhoz, hogy megnyíljanak az álmok és jó fizetéssel kecsegtető állások kapui.

A nyelvtudás mellett szükséges egyéb feltételeket pedig mindig az adott pozíció elvárásai határozzák meg, melynek alapja nyilvánvalóan az, hogy mely országban, milyen munkára és mennyi időre várják hazánk fiait. A tapasztalatok szerint az egyszerűbb betanított munkák esetén csupán egy-két hónapos, projekt alapú munkavégzésre is lehet pályázni. Egy rövidebb, mindössze pár hónapos kint tartózkodás után is magabiztos nyelvtudásra és hasznos tapasztalatokra lehet szert tenni, jó kapcsolatokat lehet kialakítani, de az igazi lehetőség a hosszú távú, karrierépítési lehetőséget magában rejtő állásokban rejlik, melyek természetesen szintén megtalálhatók az ajánlatok között. Ez esetben az első kontraktust általában hat hónapra vagy egy évre kötik a munkavállalóval, melyet a kiválasztott munkatársak még az indulás előtt Magyarországon megkapnak, és annak lejártakor kölcsönös elégedettség esetén meghosszabbíthatnak. 

A munkavégzés és a foglalkoztatás mindig az adott ország munkaügyi és munkajogi előírásai szerint történik, a munkába álláskor partnercégeink segítenek az alapvető okmányok beszerzésében, az adminisztratív teendők ellátásában. Legtöbb esetben a munkaadó biztosítja a szállást, így nem kell azon aggódni, hogy érkezéskor nem lesz tető a fejünk felett - sőt, addig nem indítjuk útnak az új munkavállalókat, amíg a lakhatás feltételei nem rendeződtek. 

Természetesen a fizetett bérek is a kinti viszonyoknak megfelelően alakulnak, így a motivált munkavállalók a hazai bérek sokszorosát kereshetik, euróban kifizetett óra- vagy fix havi bérek formájában. Mindemellett kiváló körülmények és nagyszerű feltételek között biztosítják a fejlődési és előrelépési lehetőséget.

A toborzás és kiválasztás folyamatában külföldi megbízóink is aktívan részt vesznek, így a potenciális pályázók Skype interjúk során, vagy akár személyesen is találkozhatnak leendő munkaadójukkal. Egyre inkább trendként figyelhető meg, hogy a külföldi munkáltató inkább több ezer kilométert utazik Budapestre, csak, hogy egy nagyobb kiválasztás keretein belül megismerhesse és kiválaszthassa leendő munkavállalóit. Az interjút követően több egyeztetés is történik a jelöltekkel, így a szakmai felkészültség mellett mentálisan is kellő erőhöz jutnak, mely segíti, támogatja őket az életmódváltozás előtt. 

A fent leírtak alapján, megfelelő nyelvismerettel a lehetőségek tárháza szinte határtalan, melynek mind földrajzilag, mind időben legközelebbi állomása Bécsben van, ahol egy design olasz étterembe, szeptemberi kezdéssel várjuk a németül beszélő, némi tapasztalattal bíró fiatalok jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Akit inkább Németország vonz, az pedig ne habozzon önéletrajzot küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, ugyanis németországi partnereink augusztus közepén személyes kiválasztást tartanak budapesti irodánkban.

Forrás: hrportal.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .