Miközben egyre csökken a magánszektorban dolgozók száma, az államiban folyamatosan növekszik.


   Bár az egymást követő horvát kormányok a közalkalmazottak számának csökkentését ígérték, a valóságban az folyamatosan nő - írta a Croatian Times. A válság 2008-as kezdete óta a Lider üzleti hetilap számításai szerint az állami alkalmazottak száma 6 százalékkal emelkedett, miközben a magánszektorban 16 százalékkal zuhant. Az állami alkalmazottak számát katasztrofálisnak tartják az ország gazdasága szempontjából, amiben meghatározó szerepet tulajdonítanak a politikai pártoknak, amelyek biztos állást akarnak híveiknek.
 
   Ezt azért tartják rendkívül veszélyesnek az elemzők, mert az idei költségvetésnek (is) a legnagyobb kiadási tétele a közalkalmazottak fizetése - a 272 milliárd dinárból 112 milliárd. (Ennél csak 16 milliárddal kevesebb megy el a nyugdíjakra.)
 
   Az újvidéki Magyar Szó szerint az a lényeg, hogy a közszférában fizetést élvező 750-780 ezer ember közül ugyan 100 ezer felesleges, de még terv sem készül elbocsátásukra. Az előző kormány a következő két évre korlátozta az új munkahelyek létesítését a közszférában, és bizottságot hozott létre, amely dönthet a dolgozók felvételéről. A korlátozás értelmében öt megszűnő munkahelyre egy új munkahely létesítése juthat, kivételes esetek azonban lehetnek - és úgy tűnik, ezekből egyre több van.

 

Forrás: szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 17th. .