Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. szeptember 19.
A szerbiai Szociális-gazdasági Tanács ismét nem tudott napirendre térni a szerb minimálbér mértékét illetően - számolt be a Danas című napilap.
 

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter beszámolója szerint a testületnek arról kellett volna döntenie, hogy a következő évben mennyi legyen a minimálbér a balkáni országban. Miután a tanács tagjai nem tudtak érdemi döntést hozni, a hatályos törvények szerint a Szociális-gazdasági Tanács helyett a kormánynak kell eldöntenie a kérdést. A szerbiai kormány ezt az összeget várhatóan a mostani reformpolitikájával összhangban fogja meghatározni. 

 

A minimális órabér jelenleg 115 dinár (305,35 forint), amivel kapcsolatban a szakszervezetek azt követelik, hogy növeljék 137,9 (valamivel több mint 366,42 forint) dinárra. Ezzel azonban a munkaadók nem értenek egyet, sőt mi több úgy vélik, csökkenteni kellene ezt az összeget. Mivel szerintük a valamivel több mint 40 ezer dináros (106 209,83 forint) átlagbérhez viszonyítva megengedhetetlenül magas. A kormány a munkaadók véleményével ért egyet, ezért két éve nem hajlandó emelni az összegen.

Szerbiában a minimális órabérnek 137,9 dinárnak kellene lennie a munkatörvény nemrég elfogadott módosításai alapján, azonban ez az összeg most csupán 115 dinár - jelezték a szakszervezetek. A szakszervezetek szerint ők csupán a törvény által előírtak betartását kérik, ami most nem valósul meg. A szakszervezetek képviselői szerint azonban ez a megemelt összeg sem elegendő, hiszen ahhoz, hogy normális életszínvonalon tudjanak élni az emberek legalább 230 (azaz 610,71 forint) dinár alapdíj lenne szükséges.

Jelenleg körülbelül 400 ezer dolgozó él ebből az összegből, azonban a minimálbért már majd három éve nem emelték, jelenlegi összege, amely nem éri el az 1 eurót (314,73 forint), világviszonylatban is a legalacsonyabb órabérek közé tartozik. A Danas című belgrádi napilap szerint a térségben hasonlóan alakulnak ezek a bérek, mint például Bulgáriában 1,04, Romániában 1,14 euró, Csehországban 1,95 euró (az euró jelenlegi árfolyama körülbelül 314,7 forint). A magyar minimálbér órára lebontva 679 forint, ami 2,16 eurónak felel meg.

Mi várható, ha a kormány dönt?

A kormány maximális takarékoskodást és hatékonyabb működést kíván megcélozni a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban, hangzott el az erről szóló kabinetülésén múlt héten. Aleksandar Vučić szerint azonnal át kell reformálni a közintézmények rendszerét, mivel azok "többet költenek, mint amennyit megkeresnek". Azonban mindezidáig nem történt semmi konkrétum a reformokat illetően, hiszen a mostani kormányülésen megint nem hoztak konkrét döntéseket, csak a takarékossági intézkedések módjáról vitatkoztak. Ezek a reformok jól láthatóan további megszorító intézkedéseket irányoznak majd elő. Ennek egyik oka az, hogy folyamatosan nő az ország közadóssága. Míg ez az összeg júliusban 20,94 milliárd euró volt, szeptember 3-án már 21,84 milliárd euróra növekedett - számolt be erről a Tanjung hírügynökség.

Forrás: kitekinto.hu