Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. október 07.

Mennyire jogszerű, ha munkahelyen szóban bejelentenek egy közeli csoportos létszámleépítést és hogy költségcsökkentés miatt alapbér csökkenés lesz a megmaradó munkavállalóknál? Ezután először a megtartani kívánt munkavállalókat hívják be személyes egyéni tájékoztatásra, hogy rájuk számítanak a jövőben is, nem szerepelnek az elküldendő munkavállalók között, de itt egy munkaszerződés módosítás arról, hogy alapbérük csökkeni fog (kb. bruttó 100.000 Ft-tal) és kérik értsék meg a cég anyagi helyzetét és írják alá. Kapnak 1 nap gondolkodási időt, ha nem írják alá, akkor mégis érinteni fogja őket is a leépítés és megszüntetik a munkaviszonyukat.



   A munkaszerződés módosítása a felek közös megegyezésével lehetséges [a munka törvénykönyvéről szóló2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 58. §]. A munkavállaló beleegyezésével nincs akadálya az alapbér csökkentésének sem. Ilyen esetekben azonban különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a munkavállaló valóban saját elhatározásából írta-e alá a munkaszerződés módosítást, és nincs szó semmilyen akarathibáról (Mt. 28. §).
 
   A jelen esetben a fenyegetés aggálya merülhet fel, hiszen a munkáltató az alapbér csökkentés elutasítása esetére kilátásba helyezte a munkaviszony felmondását. A törvény azonban csak a jogellenes fenyegetést tiltja [Mt. 28. § (4) bekezdés].
 
   Nem tartozik ide olyan következmény felvetése a munkáltató részéről, amellyel egyébként is jogszerűen élhet. Ha tehát a munkaviszony felmondással való megszüntetésének indoka jogszerű, úgy nem ütközik a jogellenes fenyegetés tilalmába az a tájékoztatás, hogy a munkaszerződés módosítás  elutasítása esetén a munkaviszony megszüntetésére kerül sor.
 
   Megjegyzem, hogy a munkáltató mérlegelési jogkörben dönthet arról, hogy a létszámcsökkentés mely munkavállalóit érinti majd, és kiket foglalkoztat tovább. A munkáltató mérlegelési jogkörében hozott döntésével szemben igény abban az esetben érvényesíthető, ha a munkáltató a döntésének kialakítására irányadó szabályokat megsértette [Mt. 285. § (3) bekezdés].
 
   Különösen az egyenlő bánásmód követelményére kell tekintettel lenni (Mt. 12. §). Arra tehát nincs lehetősége a munkáltatónak, hogy diszkriminatív alapon, valamely védett tulajdonság alapján hátrányosan megkülönböztetve döntsön a munkavállalók megtartása, illetve elküldése tárgyában.

Forrás: munkajog.hu