Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. október 31.

Az egészségügyben és a szociális védelemben dolgozók is sztrájkba kezdhetnek a rendőrök és a tanárok után a szerb kormány megszorító intézkedései miatt, amelyek értelmében november elsejétől csökken a közszférában dolgozók bére.


Nemcsak a fizetés- és nyugdíjcsökkentés miatt elégedetlenek azonban a Szerbiában élők: a közjegyzőkről szóló törvény elfogadását követően az ügyvédek szüntették be a munkát, már hat hete nem dolgoznak.

Az újvidéki Magyar Szó című napilap csütörtökön összefoglalót közölt az elégedetlen szerbiai dolgozókról. Ebben emlékeztettek arra, hogy az egészségügyi intézményekben dolgozók bejelentették: november 5-től sztrájkba lépnek, ha követeléseik nem teljesülnek. A tanárokhoz hasonlóan ők is azt kérik, hogy rájuk ne vonatkozzon a fizetéscsökkentés. Szerintük ugyanis bérük országos és régiós szinten is alacsonynak számít.

A szerb parlament vasárnap fogadta el a költségvetés módosításáról, valamint a fizetések és nyugdíjak csökkentéséről szóló törvényt. Eszerint november elsejétől csökkentik a közszférában dolgozók fizetését. A megszorítás a 25 ezer dinár (64 250 forint) felett keresőket érinti, akiknek a fizetése 10 százalékkal lesz kevesebb. A 25 ezer dináros határ a nyugdíjasokra is vonatkozik, az ő járandóságukat progresszíven csökkentik majd. A megszorítás a nyugdíjasok 60 százalékát nem érinti, hiszen 25 ezer dinárnál kevesebb nyugdíjat kapnak.

Az állami költségek csökkentése érdekében a közszférában dolgozók számát is csökkentik jövőre, illetve megvonják a támogatásokat a veszteséges állami vállalatoktól.

Az uniós tagjelölt Szerbia a megszorításokkal eleget tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak, így akár már a jövő héten megkezdődhetnek egy hároméves készenléti hitelről szóló tárgyalások az IMF-fel.

Eközben Nikola Selakovic igazságügyi miniszter megvádolta a hat hete sztrájkoló ügyvédeket, hogy a kihallgatásra váró Miroslav Miskovic milliárdos oligarcha, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb embere lefizette őket, és ezért szüntették be a munkát. Ügyvédek nélkül ugyanis nem folytatódhatnak a bírósági perek sem.

Az ügyvédek az őket érintő adóemelések miatt szüntették be a munkát, az ügyvédi kamara szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a pénzügyminisztérium több mint 100 százalékkal megnövelte azoknak az ügyvédeknek az adóját, akik átalánydíjat fizetnek tevékenységük után. Emellett azért is tiltakoznak, mert szerintük a közelmúltban számos olyan jogszabály született, amely beszűkíti tevékenységi területüket, és bizonyos feladatokat a közjegyzőkre, illetve különböző közvetítőkre ruház át.

Mintegy válaszként az ügyvédsztrájkra, az adóhatóság megkezdte az ügyvédek számláinak zárolását, mert az érintettek a munkabeszüntetés ideje alatt nem fizették adóikat.

Forrás: szakszervezetek.hu