Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. november 11.

Munkáltató szabályzatban év végi jutalmat "egységesen" oszt a munkavállalóknak, plusz 1 havi bér formájában, évi egyszeri alkalommal (13. havi fizetés). Dönthet-e úgy a munkáltató, a hatályos törvényi szabályozást betartva, hogy módosítja a "jutalom szabályzatot" aszerint, hogy a jövőben munkavállalók év végén választhatnak, és írásban jelzik a munkáltatónak, hogy bér formájában kívánja megkapni az esedékes jutalmat, vagy egyéb, törvény által biztosított juttatás, például kedvezményes adózású/adómentes juttatás formájában? Azzal, hogy ez utóbbi esetben nagyobb összeget kap "kézhez" a bérhez képest?  


A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) II. fejezete nevesíti a jognyilatkozatok eseteit.
Az Mt. 16. § (1) bekezdés értelmében egyoldalú kötelezettségvállalás (a továbbiakban: kötelezettségvállalás) alapján a jogosult elfogadására tekintet nélkül követelhető a vállalt kötelezettség teljesítése. A munkavállaló érvényesen csak munkaviszonyra vonatkozó szabály kifejezett rendelkezése alapján tehet kötelezettségvállalást tartalmazó jognyilatkozatot.

A (2) bekezdés szerint a kötelezettségvállalás a jogosult terhére módosítható vagy azonnali hatállyal felmondható, ha a jognyilatkozatot tevő körülményeiben a közlést követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna.

A (3) bekezdés alapján a kötelezettségvállalásra egyebekben az egyoldalú jognyilatkozatra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a kötelezett nem hivatkozhat jognyilatkozata hatálytalanságára, hogy a jogosulttal való közlés nem, vagy nem szabályszerűen történt.

Az Mt. 17. §-a pedig kimondja, hogy a munkáltató a 15–16. §-ban meghatározott jognyilatkozatait általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével (a továbbiakban együtt: munkáltatói szabályzat) is megteheti.

A munkáltatói szabályzatot közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzé teszik.

A munkáltató lényegében korlátozás nélkül tehet kötelezettségvállalást tartalmazó jognyilatkozatot, így tipikusan ilyen a jutalomtűzés, prémiumtűzés, vagy éppen egy cafeteria szabályzat. Ezek a szabályzatok akár a jogosult terhére is módosíthatók. Az Önök által módosítani kívánt „év végi jutalmazási” szabályzat munkajogi tekintetben nem kifogásolható. Különösen indokolja ezt az a tény, hogy a munkáltató juttatása a változtatás következtében nem csökken.

Az év végi juttatás során figyelemmel kell lenni a már év közben juttatott esetleges cafetéria juttatásokra is. A munkáltatók általában e juttatásokat bruttó módon határozzák meg, így attól függően, hogy ki milyen juttatást választ a nettó jövedelme eltérhet (például a lakáshitel törlesztéséhez történő hozzájárulásra Szja tv. 1. sz. m. 2.7. pontjára), kérdés, azzal, hogy szja tv. rendelkezéseit is érdemes itt megvizsgálni.

Forrás: munkajog.hu