Állásfoglalás a 2015. évre vonatkozó, és a Parlament elé terjesztett adó- és költségvetés törvénytervezetekkel kapcsolatban. A SZEF Ügyvivő Testülete úgy látja, hogy a törvénytervezetek eddig megismert paraméterei tovább rontják a magyar munkavállalók, benne a közszolgálati munkavállalók életviszonyait. A költségvetés eddig megismert számai azt jelzik, hogy – a pedagógus életpályához kapcsolódó bérfejlesztés további lépcsője, valamint a fegyveres és rendvédelmi bérek emelésén túl – a kormány nem kívánja megoldani az ezzel a költségvetéssel már hetedik éve befagyasztott, és az előmenetel szempontjából gyakorlatilag funkcióját vesztett közalkalmazotti és köztisztviselői bérrendszerek okozta feszültségeket.


Tovább növelve ezzel közel kétszázezer munkavállaló és családjai egyre elviselhetetlenebbé váló szegénységét a közszolgálat valamennyi területén.

Gazdaságilag és társadalmilag is elhibázottnak tartjuk a béren kívüli juttatások, a különböző cafetériaelemek eddig is indokolatlan mértékű adójának további emelését. Ezzel nemcsak a munkavállalók, így közszolgálati munkavállalók létező juttatásai, hanem az elfogadóhelyeken – kiemelten a turizmus, idegenforgalom, vendéglátás és kiskereskedelem – munkahelyek is veszélybe kerülnek. A béren kívüli juttatások egy része és egykori adómentessége a kormány, a munkáltatók- és a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei által közösen elismert társadalompolitikai célokat szolgált.


Ilyenek különösen az étkezés, a nyugdíj előtakarékoskodás és az önkéntes egészségpénztári tagság munkáltatók általi támogatása.

A változatlan befagyasztással,az esetleges cafetéria elvesztésével vagy jelentős értékcsökkenésével a közszféra munkavállalói között is létező munkavállalói szegénység további növekedése fog bekövetkezni.
Elfogadhatatlan számunkra a társadalom korszerű működéséhez elengedhetetlen internet bármilyen önálló vagy telekommunikációs adóban elrejtett,és ezzel a szabad hozzáférést is nehezítő adóztatása.

A közszféra, az állami feladatok működtetéséhez szükséges intézményhálózat alulfinanszírozottsága a 2015-ös költségvetésben is változatlan marad, amely veszélyezteti az ellátórendszerek – kórházak,múzeumok,iskolák,egyéb egészségügyi-,szociális- és gyermek ellátó intézmények – működési biztonságát és elfogadhatatlan helyzetbe hozza a különböző szociális ellátásban részesülők,azt bármilyen módon igénybe vevők körét és családjait.

Követeljük a kormánytól,hogy a Parlament előtt levő adó- és költségvetési törvénytervezetekről a legrövidebb időn belül történjen érdemi egyeztetés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretén belül.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma támogatja tagszervezetei és a társ szakszervezetek,valamint a civil szervezetek minden olyan törekvését,amelyek az adószabályok és a költségvetési paraméterek munkavállalók számára – és meggyőződésünk, ezzel a társadalom részére is – történő kedvezőbbé tételét szolgálják.

Kiadó: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)

Forrás: szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 24th. .