Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. november 14.

Másfélezer orvos és nővér kérte ki ez év szeptemberéig a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, ami gyakorlatilag megegyezik a tavaly ilyenkor regisztrált adatokkal.


   Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott adatok szerint 2013 első kilenc hónapjában 1547, míg idén 1534 orvos, nővér, szülésznő döntött a külföldre költözés mellett. Mint az EEK-nál hangsúlyozták, ők csak az igazolást kérők számáról rendelkeznek adatokkal, arról nem, hogy valójában mennyien éltek valójában a határon túli munkavállalás lehetőségével, az egészségügyben tapasztalható, mind nagyobb mértékű munkaerő-hiány azonban arra enged következtetni, hogy akik kikérik az igazolást, azoknak a nagy része hosszabb-rövidebb ideig egészen biztosan dolgozik külföldön.
 
   A fiatalokat láthatóan egyre kevésbé sikerült maradásra bírnia a kormánynak: a tavalyi 405-tel szemben idén szeptemberig már 558 harminc év alatti döntött úgy, hogy kívül tágasabb. Döntően orvosok, akiket láthatóan nem győztek meg sem az eddigi béremelése. Az év első háromnegyed évében a tavalyi esztendő azonos időszakához képest majdnem 25 százalékkal nőtt a külföldre távozott, 25 és 29 év közötti, szakvizsga előtt álló vagy már éppen szakvizsgázott orvosok és fogorvosok száma: 285-ről 352-re.
 
  A Magyar Rezidens Szövetség elnöke is úgy látja, hogy az elvándorlási kedv nő, a fiatalok nem látják tisztán az előttük álló utat, illetve csak azt látják, ami külföldre vezet. Ez baljós jövőt sejtet az, mert a betegbiztonság már most is kárt szenved a szakemberhiány miatt, és ez 2015-ben fokozódni fog, ha nem folytatódik a bérrendezés – mondta Dénes Tamás.
 
   Az elnök azt ugyanakkor nem tartja életszerűnek, hogy csak azok számára garantálják a kezdő szakorvosi bért, akik részt vettek valamilyen ösztöndíj-programban. Így ez az intézkedés nem támogatható, mert további bizonytalanságot, feszültséget szül, ami nemhogy lassítani, hanem fokozni fogja az elvándorlást – fogalmazott. Hozzátéve: a Magyar Rezidens Szövetség csak az egész orvostársadalomra kiterjedő bérrendezést tart elfogadhatónak. Meg kell találni azt a forrást a 2015-ös költségvetésben, amivel ez végrehajtható. Annak érdekében, hogy jövőre valóban legyen minden egészségügyi dolgozóra kiterjedő bérrendezés, a jövő héten egyeztetés kezdődik az érdekvédelmi szervezetek között.
 
   Az elmúlt több mint hét és fél évben nyolcezernél is több orvos és fogorvos, valamint több mint két és félezer ápoló, szülésznő ment külföldre Magyarországról. A gyógyszerészeket és az „egyéb” egészségügyi dolgozót is beleszámítva pedig még ennél is többen hagyták itt a magyar egészségügyet.
 
Patikusok, szülésznők is
 
   Az orvos szakmák közül továbbra is a háziorvosok, a belgyógyászok, az aneszteziológusok, a csecsemő- és gyerekgyógyászok, valamint a sebészek vezetik az elvándorlási TOP-listát. A célországok is változatlanok: Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában, valamint a skandináv államok. Az egy évvel korábbihoz képest emellett a patikusok és a szülésznők céloztak meg többen Magyarországon kívüli munkahelyeket: a tavalyi 53-tal szemben 67-en, illetve 16 helyett 37-en.
 
Forrás: Világgazdaság