Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. november 19.

Nem változik jövőre a cafetéria adóterhe – jelentette be Rogán Antal hétfő délután, azok után, hogy a vendéglátók, a szakszervezetek és a munkavállalók is hátast dobtak.

 

A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a Fidesz kifejezetten támogatja azokat a módosító indítványokat, amelyek célja, hogy a cafeteria adótételei ne módosuljanak, maradjon a teher jelenlegi mértéke.

A változás annyi, hogy a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken, és a 200 ezer forint feletti rész csak SZÉP-kártyán nyújtható majd - ismertette a politikus.

Október végén derült ki, hogy a kormány azt tervezi kiszáll a cafetériából. A törvény-tervezet szerint 35,7-ről 51,17-re növekedett volna  az állam által támogatott cafetériák – Erzsébet-utalvány, a SZÉP-kártya és a helyi közösségi közlekedés bérletének – közterhe.

Mindez azért is verte ki a biztosítékot, mert a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VTSZ) szerint nemcsak a belföldi turizmus csökkent volna, de az így bekövetkező bércsökkenést finoman szólva is kérdéses volt, hogy melyik munkáltató kompenzálta volna inkább fizetés emeléssel. 

Nincs ember, aki ma ne örülne a bejelentésnek, ha csak részben is. A szakszervezetek is üdvözölték Rogán hétfői bejelentését.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: nagyon örül a bejelentésnek, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben ez egy normális döntés volt. Nem került volna sor a demonstrációra, ha leültek volna és tárgyaltak volna a szakszervezetekkel - tette hozzá.  

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI-nek elmondta: üdvözlik a fejleményeket, de „annak nem örülnek, hogy mindig a nyomásgyakorlás az, ami a változtatásokat kieszközli”, anélkül, hogy érdemben lett volna kulturált tárgyalás azokon a fórumokon, ahol ezekről kötelező lett volna beszélni.

 

Forrás: valasz.hu