A munka törvénykönyvének (Mt.) az éves fizetett szabadságot, illetve a keresőképtelenséget szabályozó rendelkezéseit érintő szabályainak módosítását kezdeményezi a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).

 

Több éve húzódó ügy végére tett pontot a közelmúltban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.
Megvizsgálva Magyarország Alaptörvényét, valamint a Magyarországot kötő nemzetközi jogszabályi hátteret és a különböző nemzetközi bírósági döntéseket az MSZOSZ az Alapvető Jogok Biztosának írt levelében az Mt. szabadságra vonatkozó rendelkezéseit kifogásolta - olvasható az MSZOSZ közleményében.

A szakszervezet által kifogásolt pont az Mt. 115. § (2) bek. e) pontja, melynek értelmében, munkában töltött időnek minősül a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség, és  a harminc napot meghaladó keresőképtelenség esetén csökkenti az éves szabadság mértékét.
Ez a szabályozás sérti egyrészt az Alaptörvényben megfogalmazott alkotmányos jogot, mely szerint „minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz”, másrészt Európai Uniós irányelvbe is ütközik.
Az Alapvető Jogok Biztosa megvizsgálva a kérdést, jelentésében megállapította, hogy az Mt. fenti szakasza visszásságot valósít meg az Alaptörvény által meghatározott éves fizetett szabadsághoz való jog tekintetében. A törvényi szabályozás felülvizsgálatát igényli továbbá az a tény is, hogy a magyar jog e tekintetben nem áll összhangban az uniós irányelvvel, és így nem tesz eleget a nemzetközi szerződési kötelezettségből adódó követelményeknek sem.

Az MSZOSZ fentiek alapján nyílt levelet ír Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, és haladéktalanul kéri a törvényi szabályozás megváltoztatását, valamint az ezidáig Alaptörvény ellenes, és az uniós jogot sértő jogszabály alapján történt szabályozás helyrehozását és visszamenőleges rendezését. A szövetség ezen túlmenően mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkáltatói szervezetek figyelmét is felhívja arra, hogy a jogszabályt a továbbiakban ne alkalmazzák.

 

Forrás: munkajog.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .