A Munka Törvénykönyve nem tartalmaz kifejezett szabályt arra, hogy a munkavállaló a munkaviszonya mellett fenntarthat-e másik foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt is, a főállás és mellékállás kifejezéseket sem tartalmazza a jogszabály. Amit pedig a törvény kifejezetten nem tilt, az lehetséges. Ugyanakkor számos feltételt figyelembe kell venni ahhoz, hogy a munkavállaló másodállása ne jelentsen problémát.


  Először is, csak olyan másik foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesíthető, illetve tartható fenn (pl. munkaviszony, megbízási vagy vállalkozási jogviszony), amely nem veszélyezteti a korábban létesített munkaviszonyból eredő kötelezettségek teljesítését. Aggályos például, ha a két jogviszonyban a munkaidő részben egybeesik, vagy ha munkavállaló a másodállásából jön dolgozni, és ezért nem tud pontosan megérkezni a munkahelyére, vagy engedély nélkül „lerövidíti” pár perccel a munkaidejét, hogy időben odaérjen a másik munkahelyére.
 
   A másodállás akkor is kötelezettségszegéshez vezethet, ha a munkavállaló amúgy a munkaidőt tiszteletben tudja tartani. Például, az általános munkarendben dolgozó munkavállaló hétvégére is vállal egy részmunkaidős munkaviszonyt. Ebből eredően viszont rövidesen annyira fáradt lesz, hogy a főállásában sem tud megfelelően teljesíteni. Ilyenkor a munkavállaló hiába van jelen a számára előírt helyen és időben, nincs munkára képes állapotban, ezért pedig nem teljesíti megfelelően rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségét.
 
   A munkaviszony mellett fenntartott további munkavégzésre irányuló jogviszonyok felvethetik a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek veszélyeztetését is. Ilyen eset lehet, ha a munkavállaló a munkáltatója versenytársánál helyezkedik el másodállásban, vagy azonos tevékenységű saját vállalkozást vezet a munkaviszonya mellett. A munkáltatónál megismert üzleti stratégiák, folyamatok lemásolása, a munkáltató ügyfeleinek, beszállítóinak átcsábítása vitán felül sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit, ezért tiltott magatartásoknak minősülnek.
 
  Kérdés persze, mit tehet a munkáltató, ha a munkavállalója a másodállása miatt megszegi valamely a munkaviszonyból eredő kötelezettségét. A munkáltató természetesen nem szüntetheti meg a másik foglalkoztatóval fennálló jogviszonyt, sőt erre a munkavállalóját sem kötelezheti. A munkáltató ugyanis csak a vele létesített munkaviszonyból eredő kötelezettségek megszegése miatt tehet intézkedéseket, jogköre nem terjed ki a másik jogviszony alakítására. Azaz, nem írhatja elő, hogy a munkavállaló mondja fel a konkurensével létesített másodállását. Felhívhatja viszont munkavállalóját, hogy ha nem szünteti meg a jogos gazdasági érdekeit veszélyeztető magatartást, úgy a vele fennáll munkaviszonyát (akár rendkívüli felmondással) meg fogja szüntetni és/vagy kárigényt érvényesít. Persze elképzelhető, hogy a munkavállaló a kötelezettségszegést úgy is meg tudja szüntetni, hogy mellette a másodállást is meg tudja őrizni. Például, a gyakori késések orvosolhatóak a másik jogviszonyban a munkaidő újraszervezésével is.
 
   Gyakori kérdés, hogy köteles-e a munkavállaló bejelenteni munkáltatójának, ha a munkaviszonya fennállása alatt máshol is dolgozik. A törvény azt követeli meg, hogy a felek tájékoztassák egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról, amely a munkaviszony létesítése, valamint a Munka Törvénykönyvében meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges. A tájékoztatást olyan időben és módon kell megtenni, hogy az lehetővé tegye a jog gyakorlását és a kötelezettség teljesítését.
 
   A fent kifejtettekből láthatóan a munkavállaló másodállása nem feltétlenül érinti a munkaviszonyból eredő jogokat és kötelezettségeket. Ezért általános jelleggel nem jelenthető ki, hogy a további munkavégzésre irányuló jogviszonyt kötelező bejelenteni. Például, nincs jelentősége az általános munkarendben foglalkoztatott zenetanár munkaviszonya szempontjából, hogy vasárnap délutánonként megbízási szerződés alapján futballbíróként dolgozik egy sportszövetségnél. Ha viszont a munkaidő, vagy a munkáltató jogos gazdasági érdekei szempontjából van összefüggés a két jogviszony között, a munkáltató tájékoztatása kötelező. Ez azért is fontos, mert ha a munkáltató a tájékoztatást tudomásul veszi, és nem emel kifogást a munkavállaló másodállásával szemben, akkor – ha újabb körülmény nem merül fel – nem is hivatkozhat később arra, hogy az jogos gazdasági érdekét veszélyeztetné.
 
  A párhuzamos jogviszonyoknak nem csak a munkajog, hanem az adójogi és a társadalombiztosítási szabályok szempontjából is lehet jelentősége. Például, a béren kívüli juttatások kedvező adókulccsal adható összege szempontjából a különböző foglalkoztatóktól kapott juttatások összeszámítandóak. Ezért a munkáltató nyilatkoztathatja a munkavállalót, hogy másik foglalkoztatási jogviszonyban kapott-e és ha igen, milyen mértékben ilyen juttatásokat (pl. Erzsébet utalványt). A munkavállalónak azonban ekkor sem kell bejelentenie, hogy milyen jogviszonyban, milyen munkakörben, mely foglalkoztatónál dolgozik még, a tájékoztatás csak a kapott juttatásra terjed ki.
 
Forrás: munkajog.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 26th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban