Nyolcan ülnek hétfő délben az egri sürgősségi betegellátó osztály (SBO) előtti váróteremben, egyelőre mindenki türelmes. Kódolt ajtón lehetne beljebb jutni, de senki sem próbálkozik, egy idős asszonyt kivéve, aki félórás ücsörgés után kopogtat: szeretne beadni egy csomagot a hozzátartozójának, mert indul a busza hazafelé.

 

 

Akik járatosak itt, azt mondják, esténként más képet mutat a sürgősségi: hatalmas tumultus, túlhajszolt orvosok, ápolók, ideges betegek és hozzátartozók. Decembertől a helyzet rosszabbodhat: egyes hírek szerint az elmúlt hetekben hat, mások szerint tizenkét orvos mondott fel, állítólag a rossz munkakörülmények, a nem megfelelő technikai és személyi feltételek miatt.

A heol.hu szombaton számolt be arról, hogy felmondott az SBO  hat orvosa, köztük Botos Péter osztályvezető, aki a hírportálnak annyit mondott:  közalkalmazotti munkaviszonya a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 2014. november 27-én megszűnt, az osztály működését érintő kérdésekben a továbbiakban a kórház illetékesei jogosultak tájékoztatás adására.

A kórház sajtóreferense hétfőn azt mondta lapunknak: egyelőre nem nyilatkoznak. Dr. Fűtő László főigazgató korábban a hírportálnak annyit mondott, hogy néhány vállalkozó, közreműködő orvos mondta fel szerződését a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. Az orvosok többsége csak egy-egy műszakot látott el, nem teljes munkaidőben dolgozott. Döntésüket nem indokolták, erre jogszabályi lehetőségük van. A betegellátás nem került veszélybe. A megyei tiszti főorvos szerint jelenleg nincs olyan helyzet, amely beavatkozást igényelne.

 

Több távozó orvost is kerestünk, egyikük sem reagált. A történet ismerői szerint nem zárható ki egy munkaügyi per lehetősége, ezért nem nyilatkozik érdemben sem a kórház, sem az érintett orvosok. Utóbbiak egyike, Tóth Károly azonban több közösségi portálon is hozzászólt a távozásuk okait taglaló írásokhoz. – Sajnos nem jókedvünkben álltunk fel. Sajnos nem azért, mert jobb helyre mentünk. Szerettünk ott dolgozni, szerettünk ott lenni. Én is nagyon sajnálom, de a hazugságokat nehezen tolerálom. Fáj, nagyon fáj. Minden nap gyötrődöm a történteken. Hiányzanak a munkatársaim, hiányzik a munkám, hiányzik az a jó érzés, hogy valakin segíthettem. Remélem, hogy minél hamarabb megnyugszik a háborgó tenger az ott dolgozók és a betegek érdekében. Remélem, hogy hosszú távon haszon is fog mindebből születni – írja egy helyütt.

A kórházigazgató szavaira, miszerint minden rendben van a sürgősségi betegellátó osztály működésével kapcsolatban, az orvos így reagált: – Az igazgató valótlanságokat állít! Egyértelmű! Nem hat, hanem tizenkét orvos mondott fel. Nem 1-1 műszakot vittek el, hanem lényegesen többet, van köztük több olyan is, akik 18-20 műszakban dolgoztak ott havonta. És igen, van egy orvos a kórházban, aki rendelkezik sürgősségi szakvizsgával. Jelenleg a sürgősségi osztálynak van egy alkalmazott szakorvosa és két alkalmazott rezidense. Ennyi. Eddig nappali műszakban 4-5 orvos, éjféltől reggel 8-ig 2 orvos dolgozott, többnyire szakorvosok. Most nappal és éjszaka van egy szakorvos és egy rezidens. Az igazgató szerint a kettő teljesen azonos ellátást biztosít – jegyezte meg ironikusan.

Megkerestük Ignácz Péter betegjogi képviselőt, akitől azt kérdeztük, több panasz érkezett-e az egri kórház, s azon belül is a sürgősségi betegellátás színvonalára, mint más intézményeknél. Egyértelmű volt a válasza: igen, legalább harminc-negyven százalékkal több itt a panaszos beteg, mint az ózdi, kazincbarcikai, edelényi, izsófalvi, gyöngyösi vagy hatvani kórház esetében. Az okokat egyelőre találgatja, mivel csak októbertől látja el az egri intézmény betegjogi képviseletét. A sürgősségi betegellátással kapcsolatban leginkább az volt a kifogás, hogy anélkül küldenek el innét betegeket, hogy egyáltalán rájuk pillantana orvos. – Egyfelől a sürgősségi ellátás komoly, minősített eseteket takar, másfelől azonban az orvosi etika kimondja, hogy egy beteget nem lehet ellátatlanul elküldeni – mondta a betegjogi képviselő.

– Ez nem egri probléma, legfeljebb itt dőlt be most látványosan az egészségügyi rendszer, amit amúgy is csak az imádság tart össze jelenleg – fogalmazott neve elhallgatását kérve több, általunk megkérdezett szakorvos. – Az egri kórház egyre nagyobb ellátási területet kapott az elmúlt években, ehhez azonban nem rendeltek hozzá sem létszámot, sem felszereltséget. Vicc, hogy rezidensek dolgoznak a sürgősségin, akik alig egy-két éve kerültek ki az egyetemről, és egy szakorvosnak még felügyelnie kellene a munkájukat. Az egészségügy a végletekig lepusztult: most a sürgősségi omlott össze, de hamarosan jön az alapellátási ügyelet, ahol a hétvégéket szintén rezidensek húzzák végig, olykor hetvenkét órában – mondta egy vidéki háziorvos.

Egy másik szerint egyre több ember fog meghalni az egészségügy méltatlan működése miatt, de a kormány az orvostársadalommal a legminimálisabb konzultációra sem hajlandó, s egészen addig nem is fognak lépni, amíg „meg nem vadul a nép.” Egy háziorvos azt mesélte: ő maga nemrég vesegörcsökkel került kórházba, de két nap után saját felelősségére hazament „görcsölni”. – Bent a szobában a kacsába vizeltem, de a nagydolgomat egyáltalán nem tudtam elvégezni, mert konkrétan dőlt le a szar az illemhely faláról – mondta. Majd hozzátette: és ez csak egy, a kórházak lepusztultságát jelző ezernyi gond közül.

 

Forrás: Népszabadság

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .