Az Igazságügyi Minisztérium „ésszerű kereteken belül” kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget a fontos és bizalmas köztisztviselői és kormánytisztviselői munkakört betöltőkre.


Erről Répássy Róbert, a tárca államtitkára beszélt csütörtökön, az állami szervek 2011-ben kötött antikorrupciós együttműködésének évfordulóján tartott eseményen.

Szavai szerint a változtatást az egyes jogállási törvények év végére tervezett módosítása tartalmazhatja.

Répássy Róbert a rendezvényt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, semmi akadályát nem látja annak, hogy a nem képviselő miniszterek hozzátartozóinak vagyona is megismerhető legyen. Szerinte ezt úgy lehetne megoldani, ha nem a családtagok nyilatkozata válna nyilvánossá, hanem a közszereplők számolnának be hozzátartozóik vagyonáról.

Az igazságügyi államtitkár megjegyezte, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét az országgyűlési törvény szabályozza, aminek módosítása a gyakorlat szerint nem a kormány, hanem a képviselők feladata. A kabinet ezért nem fogalmaz meg javaslatokat a képviselők vagyonnyilatkozatainak szabályairól - fűzte hozzá.

Répássy Róbert felszólalásában kifejtette, a  korrupció elleni fellépésben nagy jelentősége van a politikusi vagyonnyilatkozatoknak, a vagyonnyilatkozatok fontosságát lebecsülőknek pedig „az egyik parlamenti párt elnökhelyettesének” ügyét ajánlotta, Simon Gábor volt szocialista politikusra célozva.

Forrás: szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 25th. .