Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. december 12.

Jó fizetés és rugalmas munkaidő. Egyre nagyobb az igény a nőkre az olyan hagyományosan férfiasnak tartott területeken, mint a mérnöki vagy az IT. Érdemes kihasználni.


Lasszóval fogják a női jelentkezőket a cégek és a HR-tanácsadók – mondja Sztanek Gábor, a ManpowerGroup budapesti irodájának mérnöki és IT területekre szakosodott kiválasztási szakértője. Ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy a nők jó hatással vannak a férfi közösségekre és ezt már a cégek HR-vezetői is tudják. Két azonos képességű jelölt közül sok esetben azért választanak inkább nőt, mert tudják, hogy a női logika, problémamegoldás, kreativitás hasznos a műszaki területeken. A női munkavállalók katalizátorként hatnak a férfi közösségekre. Nincs ebben semmi különös, hiszen ez igaz fordítva is, a férfiak is hasonlóan hatnak a női közösségekre.

Kismamák, anyukák, eljött a ti időtök

Az IT területeken sok esetben mások az elvárások is. Vagyis kevésbé számít, hogy valakinek van-e már gyereke, vagy csak most tervezi a gyerekvállalást. Ennek az az oka, hogy az IT speciálisan az a terület, amit távmunkában, home office-ben is lehet végezni. Nem egy olyan cég van, ahol kimondottan támogatják az ilyenfajta rugalmas munkavégzést. És ez a rugalmasság azokra az évekre is érvényes, amikor a gyerekek már felcseperedtek, de egy-egy betegség miatt szükségük van anyai ápolásra.

A piacon megjelentek azok a társaságok, amelyek kimondottan preferálják, ha valaki otthonról akar dolgozni. Sőt! Külön támogatják, ha valaki vállalkozóként, saját eszközökön otthon dolgozik. Ez a támogatás a fizetésekben is megmutatkozik.

A bér is kecsegtető

Nem csupán az elhelyezkedési esélyek jobbak a mérnöki és IT területeken, de a fizetések is. A fejlesztők, programozók Magyarországon is a többszörösét kereshetik annak ma, amit egy tanár, vagy egy orvos végzettséggel elhelyezkedni akaró hazavihet. Sztanek Gábor tapasztalata szerint ezeken a területeken a béralku gyakran felfelé megy. Néhány éves szakmai gyakorlattal, tapasztalattal nem ritkák a nettó 600-800 ezres fizetések sem, forintban. És a jelöltek vannak alkupozícióban.

Tehát ha valaki még nem tudta eldönteni, merre folytassa tovább, és van valami reál affinitása, jól teszi, ha a műszaki területek felé fordul.

Forrás: nlcafe.hu