Továbbra sincs megállapodás a jövő évi minimálbérekről a versenyszféra munkaadóival. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége 6 százalékos emelést tartana elfogadhatónak. Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke úgy véli a magyar minimálbér 25 éve meg sem közelíti az egy főre eső létminimumot. A szakszervezetek szerint a béremelés csökkentené a leszakadást az általános Európai Uniós helyzettől.


Messze elmarad a magyar minimálbér az osztrák és a szlovén juttatásoktól. A többszörösét viheti haza egy kinti munkás annak az összegnek, amit magyar kollégája kap - mondja Svajda József. Az MSZOSZ régiós elnöke kiemeli: Somogy megyében a nagyvállalatok többsége minimálbérért foglalkoztatja munkásait. Nem ritka az a hely sem, ahol a dolgozók 65%-a keres létminimum alatt.

Svajda József régiós elnök, MSZOSZ:
Hogy lehet egész hónapban dolgozni 67 ezer forintért, és rengeteget, mert közelről látom. Mit lehet ezzel kezdeni, túlórákkal, műszakpótlékkal is maximum 80-85 ezer forintra megy föl. Hát ezzel mit lehet kezdeni? Ez szégyenteljes, nem tudok mást mondani. Átszámolva meg 240 Euróra, ez értelmezhetetlen.

Luxemburg a másik véglet, hozzá példának a szakszervezeti vezető. A mini államban 1600 Euró a minimálbér összege. Ezt hazánkban lehetetlen elérni - teszi hozzá Svajda József. A munkaadók maximum 3 százalékot emelnének, a szakszervezetek szerint azonban minimum 6 százalék lenne elfogadható. Megegyezés továbbra sincs a felek között.

Svajda József régiós elnök, MSZOSZ:
Ma, Magyarországon százötvenezer nettó forint kellene egy keresőre, hogy a családoknak ne legyenek komoly gondjaik. Egy ilyen átlagos bér lenne a megfelelő, de százezer forint minimálbér nettóba feltétlenül kellene ahhoz, hogy a szegénység szűnjön Magyarországon.

A szakszervezetek által javasolt 6%-os emelés is csupán 5000 forint pluszt jelentene a bruttó fizetésekben, amelyből miután levonjuk az adót, nagyon kevés marad a dolgozók zsebében. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a Kormány határoz majd meg egy értéket, ami vélhetően a 3 és 6 százalék közötti lesz. Az MSZOSZ azonban még bízik abban, hogy közelednek az álláspontos a munkaadók és a munkavállalók között.

Forrás: Somogy TV, Híradó

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .