Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. augusztus 22.

Az S&P 500 vállalatainak a felsővezetői körében pusztán 8 százalékban találunk nőket. Ráadásul a Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint ezek a karrierista nők még kevesebbet is keresnek, mint a férfiak, bár azért nekik még így sem kell szégyenkezniük az összeg miatt. Ezek a nők átlagosan 5,3 millió dollárt keresnek évente, ami nagyjából 100 millió forintnak felel meg havonta, de ez 18 százalékkal kevesebb, mint amit a férfiak kapnak hasonló beosztásban – írja a portfolio.hu.


Négy évtizede kezdett láthatóvá válni egyáltalán az, hogy ilyen kaliberű vállalatoknál felsővezetői szinten nőket látunk. Csakhogy, mint az kiderült, a nőket a piac még ilyen szinten sem tartja egyenjogúnak a férfiakkal, ugyanis jelentősen kevesebbet keresnek. A legmagasabb fizetéseket osztó vállalatok élén nagyon ritkán látunk női vezetőt.

Ez a jelenség ráadásul teljesen általánosnak tűnik. Még a tökéletesen azonos üzleti iskolából kikerülő nők is alacsonyabb bérrel kezdenek már a pályájuk elején. Ezt a hátrányt pedig a jelek szerint a karrierjük későbbi részében sem tudják ledolgozni.

Mi lehet ennek az oka?

Egyesek szerint az állhat a háttérben, hogy a nők valahogyan személyiségükből adódóan kevésbé nagyravágyóak és alacsonyabb összeget kérnek ugyanazért a munkáért. Talán pont azért, mert attól félnek, hogy máskülönben túl agresszívnek vagy egoistának tűnnének - mondta ezt pár női felsővezető a lehetséges okokat kommentálva.

„Én mindig arra fókuszáltam, hogy a legjobbat érjem el a csapatomnak, és ez jól is ment. Ugyanakkor a saját magamról szóló tárgyalásokon már nem voltam annyira jó.” - mondta Dawn Lepore, a Drugstore.com korábbi vezérigazgatója, aki jelenleg az AOL-nél tölt be igazgatói tagságot. „Amikor a Drugstore.com-nál voltam interjúzni és a fizetési alkufolyamatba kerültem, valahogy az járt az eszemben, hogy most nem kéne már előre hatalmasat kérni. Azt gondoltam, hogy talán majd utólag, ha látják, hogy jól dolgozom akkor megjutalmaznak”. A nő hozzátette, hogy félt tőle, hogy kapzsinak találják. Elmondta, hogy szerinte a nők általában véve is „együttműködőbbek”, vagyis kevésbé akaratosak a fizetésük kapcsán.

A két legjobban fizetett női felsővezető (a 2012-es fiskális évet vizsgálva) az Oracle és a Yahoo felsővezetői voltak. Safra Catz az Oracle pénzügyi vezetőjeként (CFO) 51,7 millió dollárt keres évente ami körülbelül egymilliárd forintos havi fizetésnek felel meg. Marissa Mayer pedig a Yahoo vezérigazgatójaként tudhat magánk 36,6 millió dolláros éves fizetést, ami nagyjából 680 millió forintos havi fizetést jelent. Ezzel a fizetéssel ez a két nő kivételnek számít, de a hasonló beosztásban levő többség, konzisztensen kevesebbet kap, mintha férfinak született volna.
 
Forrás: portfolio.hu