Átlagosan mindenkinek majdnem három százalékkal nőtt a fizetése idén. Ugyan van, aki még mindig ugyanannyit vitt haza, illetve olyan szakma is akad, ahol havonta csökkenő keresetből gazdálkodhatnak a munkavállalók.


Átlagosan 2,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek 2014 januárja és októbere között. A nettó, családi kedvezmények nélkül számított átlagkereset 153 500 forint, ezen belül a fizikai munkát végzőké majdnem 105 ezer forint, a szellemi foglalkozásúaké majdnem nettó 208 ezer forint volt havonta.

A legtöbbet a pénzügyi és biztosítási szektor (majdnem nettó 316 ezer forint), vagy az energiaiparbeliek (majdnem 267 ezer forintot) vittek haza. A legkevesebbet még mindig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területein (93 191 forintot), illetve a vendéglátásban dolgozók (100 ezer forintot) vittek haza - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból.

Emellett pedig csökkenés is megfigyelhető, míg az egészségügyi, szociális ellátás területén a tavaly októberi átlagkereset majdnem 94 ezer forint volt, addig idén már csak 93 028. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén pedig míg tavaly 102 ezer forintot vittek haza tavaly októberben, ez az összeg 100 ezer forintra csökkent. Az erdőgazdálkodás területén tavaly októberben majdnem 109 ezer forintot kerestek a munkavállalók, idén viszont már csak 93 399 forintot.

Diploma nélkül is lehet álomfizetést hazavinni. A legalább érettségivel rendelkező munkavállalók programozóként kereshetik a legtöbbet, hiszen ebben a pozícióban a nettó átlagfizetés majdnem 257 ezer forint, és nem minden esetben szükségeltetik hozzá diploma. A második helyen a mozdonyvezetők állnak ezen a listán, az ő átlagbérük 203 ezer forint, míg a harmadik helyet az értékesítők foglalják el, 187 ezer forinttal.

Az építésvezetők, office managerek és légiutas-kísérők sem kell, hogy feltétlenül diplomás munkavállalók legyenek, mindhárom pozícióban viszont átlag 183 ezer forintot lehet keresni adózás után. A kamionsofőrök átlaga havi 173 ezer, hasonlóan a call-center vezetőkéhez. Raktárvezetőként akár a felsőfokú tanulmányok elvégzése nélkül is elhelyezkedhetünk havi 163 ezer forintos átlagbérrel - derül ki a Fizetesek.hu kutatásából.

Forrás: penzcentrum.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 24th. .