A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére /142 ezer forint/ a legalacsonyabb jelenleg Magyarországon. E megalázóan alacsony átlagbér ellenére egy kórház összköltségvetésében a bér és bérjárulék mintegy 75%-ot tesz ki. És ebben a közreműködői  szerződések kifizetései nem is szerepelnek.


   Ha egy kórház rendesen kifizeti a rezsi költségeit /villany-, gáz-, víz-, csatorna díjak/ és a bent fekvő betegek élelmezési költségeit, akkor mindössze költségvetésének 7-10%-a marad az úgynevezett gyógyításra /gyógyszer, kötszer, varrófonal, stb./. Ez számszerűen egy kb. 600 ágyas kórház esetén alig haladja meg a havi 10 millió forintot. Természetesen ez a gyógyításra nem elegendő:  a szükséges pénzt a beszállítók lejárt és kifizetetlen számláiból adódó plusz "forrás"  /az un. kasszasöprés után is kb. 60 milliárd forint/ biztosítja.


   Ilyen módon – a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége véleménye szerint - a beszállító cégek tönkremeneteléhez vezető út a kórházi dolgozók szegénységén, a kórházak pénztelenségén keresztül vezet.
                      

 dr. Balaton Péter titkár

Kiadó: Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Saturday the 20th. .