Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. szeptember 03.

A szeptemberi tanévkezdéssel egyidejűleg rengetegen fordultak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) azzal a kérdéssel, hogy valóban kötelező-e a közalkalmazotti kinevezésük módosítását aláírniuk 2013. szeptember 1-jei hatállyal, illetve megfelel-e a valóságnak, hogy amennyiben nem teszik, úgy a közalkalmazotti jogviszonyuk felmentéssel megszüntethető.


A feltett kérdések aktualitását és fontosságát mutatja, hogy az interneten számtalan írás kering, mely szerint, aki nem írja alá a kinevezés módosítását, az fizetést sem kaphat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyértelmű, jogi képviselője által is megerősített álláspontja szerint, minden az interneten keringő valótlan állítástól eltérően a köznevelésben foglalkoztatott pedagógusokra az előmeneteli és illetményrendszer szabályait kivéve a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992-estörvény rendelkezései 2013. szeptember 1-től is vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a közalkalmazottat a munkáltató köteles a kinevezése szerinti munkakörben és a kinevezése szerinti illetmény fejében foglalkoztatni. Kinevezést módosítani éppen úgy lehet, mint munkaszerződést, csak a felek közös megegyezésen alapuló írásos jognyilatkozatával. Amennyiben valaki a kinevezése módosításához nem járul hozzá, ezen okból a közalkalmazotti jogviszonya jogszerűen nem szüntethető meg.

Az új illetmény,- és előmeneteli szabályok, az életpályamodell bevezetése nem írja felül az aláírt kinevezést. Ha az új kinevezés módosításban alacsonyabb összegű illetmény szerepel, mint ami az eddig hatályos  kinevezésben volt, akkor azt egész egyszerűen nem szabad aláírni. Aki azt állítja, hogy e nélkül nincs fizetés, nem mond igazat - olvasható a PDSZ közleményében. Amit ugyancsak fontos hangsúlyozni, hogy a közalkalmazott jogviszonyát felmentéssel kizárólag a Kjt. 30. § (1) bekezdésében meghatározott tételesen felsorolt okok valamelyike fennállása esetén lehet megszüntetni! Ezek közül az esetek döntő többségében a munkáltató számára, mint működési körébe tartozó ok, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt.) egyik pontja szolgálhatna a felmentés jogszerű indokául. Ennek az indoknak az alkalmazásához azonban szükséges a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) létszámcsökkentést vagy átszervezést előíró döntése. Ilyen döntés hiányában - függetlenül attól, hogy az érintett pedagógusnak a tantárgyfelosztásban jutott óra vagy sem - a közalkalmazott jogviszonya a hivatkozott felmentési indok alapján nem szüntethető meg.

Abban az esetben, ha mégis ilyen döntés születne, úgy még ezt megelőzően a munkáltatónak a kjt. alapján kötelező írásban az állásfelajánlás igénybevételi lehetőségről az érintett közalkalmazottat tájékoztatni. Ezt követően a kjt. szerinti további eljárási lépéseket is meg kell tennie a munkáltatónak. Ha ezek közül a lépések közül bármelyiket a munkáltató elmulasztja, úgy a később közlendő felmentés már eleve jogellenes.

Forrás: Napi.hu