A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Ausztriában dolgozó románok és bolgárok száma tavaly a munkaerő-piaci liberalizáció után.


    A WIIW (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche) és az IHS (Institut für Höhere Studien) osztrák gazdaságkutató intézeteknek a Kurier keddi számában megjelenő tanulmánya szerint a várt 5500 helyett annak duplája, 11 ezer román és bolgár munkavállaló helyezkedett el tavaly állásban Ausztriában. Romániából 8500-an érkeztek.

    Az alkalmazásban lévő román és bolgár állampolgárok száma így 38 százalékkal 40 ezerre emelkedett, amibe nem számít bele az a 20 ezer önállóan dolgozó ápolónő, akik háztartásoknál vállaltak munkát.

    Helmut Hofer, az IHS munkaerő-piaci szakértője a Kurier cikkében elismerte, hogy alulbecsülték a bevándorlás várható mértékét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a munkaerő-piaci liberalizáció valószínűleg korábban rejtett illegális foglalkoztatási viszonyokat is láthatóvá tett.

    Az Ausztriában foglalkoztatott magyarok - többségében napi ingázók - száma ugyanakkor tavaly nem nőtt akkora mértékben, mint a korábbi években - mutatott rá a szakember.

    A munkanélküliségi ráta a románok és a bolgárok körében 12,4 százalék, magasabb az Ausztriában tartózkodó külföldiek átlagos munkanélküliségi rátájánál. Átlag feletti még a munkanélküliség a törökök, a szerbek és a horvátok körében is, miközben a németek és a magyarok körében alatta van az átlagnak.

    A felmérések szerint átalakulóban van az országban dolgozó külföldiek korcsoport- és képzettség szerinti összetétele: a fiatal és viszonylag magasan képzett bevándorlók kezdik kiszorítani az idősebb, alacsonyabban képzett honfitársaikat.

 

Forrás: szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .