Már utalja az alapellátásban dolgozóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a többlettámogatást, amely praxisonként 130 ezer forintot tesz ki havonta - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor közölte, a most utalt összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik márciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást.


   Előzetesen a Népszabadság írta meg: január végén újraosztották a háziorvosok december végén jogszabályba foglalt extra támogatását, miután kiderült, az egészségbiztosító elszámolta magát, és többet osztott szét, mint a költségvetésben rendelkezésre álló tízmilliárd. Ez az oka a késlekedésnek, amit az államtitkár örömhírként jelentett be.
 
  Zombor beszélt arról is, a háziorvosok támogatása folytatódik, jövőre hasonló nagyságban kapnak majd pénzt az alapellátásban dolgozók, amely összeget a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók bérezésére fordíthatják majd. „A kormány célja, hogy mind szakmailag, mind anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás” - emelte ki, megjegyezve: 2010 óta 35 százalékkal emelkedett a háziorvosok finanszírozása, a mostani pluszforrásban 6369 praxis érintett, de csak a területi ellátási kötelezettséggel, azaz körzettel rendelkező orvosoknak jár. Beszélt a készülő alapellátási törvényről is, ami az előkészítés fázisában van, s „a korábbiaknál jóval szélesebb szakmai egyeztetések zajlanak”. A jogszabályban ki fognak téri a körzettel nem rendelkező háziorvosokra is - tette hozzá.
 
  Információink szerint azonban nemcsak a pluszforrásokban, hanem az új alapellátási törvényről zajló egyeztetésben is diszkriminálja a kormány a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokat, akiket az ÁNTSZ ugyan értesített arról, hogy a kabinet korábbi terveivel ellentétben megmaradhat a praxisuk, ám az állami támogatások fokozatos elvonása miatt mára az ellehetetlenülés határára kerültek. Esetükben ugyanis 2011 óta csökkentik a finanszírozást, így ma egy tek nélküli háziorvos a körzeti kollégája finanszírozásának 40 százalékát kapja csak meg. Eközben mintegy 200 körzeti háziorvosi praxis áll évek óta betöltetlenül országszerte, a háziorvosok átlagéletkora rendkívül magas, a nyugdíjba vonuló doktorok pótlása mind több településen nehézségekbe ütközik. Az alapellátás ma még aktív orvosainak korfája ráadásul tragikus jövőt ígér, hiszen a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül több mint 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 2013-ra elérte az 54 évet, sőt, a szakmában dolgozók 70 százaléka 50 év feletti. Éppen ezért nagy szükség lenne a mintegy 200 tek nélküli háziorvosra is.

Forrás: Népszava

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 18th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban