Az uniós statisztikai hivatal frissítette a tagállamok minimálbéreire vonatkozó adatsorát. Eszerint az idei magyar minimálbér úgy ér kevesebb az unióban, hogy valójában többre futja belőle.



   Az Eurostat adatai szerint a 2015 első félévében (és így az egész év során) érvényes magyar minimálbér 332,76 euró volt, ami az ötödik legalacsonyabbnak számít azon tagállamok körében, ahol van rendelettel meghatározott kötelezően adandó legkisebb bér. Mögöttünk a cseh, a litván, a román és végül a bolgár minimálbéres dolgozók kapják a legkevesebbet. Annak ellenére, hogy idén 101 500 forintról 105 ezerre nőtt a minimálbér, a rangsorban rosszabbul állunk, mint egy évvel korábban, amikor 344,24 euró szerepelt az Eurostat számaiban.

 

Az első ránézésre furcsa helyzet egyedül a forint gyengülésére vezethető vissza. Könnyű ugyanis kideríteni, hogy míg 2014 elején még 294,8 forintos euróáron számolt a statisztikai hivatal, a friss adatot már 325,3 forintos árfolyamon kalkulálta ki.
 
   Amennyiben a jelenleg aktuális 310 forintos árfolyamon váltanánk át a minimálbért,338 eurót kapnánk, vagyis mindössze 4 euróval többet - a helyezésünkön ez semmit nem változtatna. Mindez pedig azt is jelenti, hogy az árfolyamok, illetve a nominális béremelés kedvezőbb mértékű volt a hazainál.
 
   Mindenesetre ezzel 3,3 százalékos minimálbér-csökkenés mutatkozott, ami a tagállamok körében a legnagyobbnak számít. Rajtunk kívül csökkenés egyedül még Horvátországhoz kötődik, 2,3 százalékos mínusszal.

A legmagasabb aktuális minimálbért egyébként változatlanul Luxemburg jegyzi, 1922 euróval havonta, ami a mostani 310 forintos árfolyamon több mint 595 ezer forintot jelentene. Az élvonalban sem történt változás egy év alatt: a második helyre Belgium került 1501 eurós minimálbérrel, a harmadikon pedig Hollandia áll ennél mindössze néhány centtel kevesebbel.
 
  A legnagyobb növekedés Romániában történt, 14,1 százalékkal, 13,3 százalékkal nőtt a minimálbér a briteknél és 12,5-lel Lettországban. Ennek köszönhetően a lettek meg is előzték hazánkat a rangsorban.
 
És valójában mennyit is ér?
 
  A nominális értéknél sokkal beszédesebb, ha a vásárlóerő-paritáson számolt minimálbéreket vizsgáljuk meg. És így már közel sem áll annyira rosszul hazánk szénája, mint azt fentebb ecseteltük. Ez a változás annak köszönhető, hogy a tavalyi év döntő részében deflációt regisztráltak hazánkban, amivel a hazavitt összegek többet érnek reálértéken.
 
   Az idei első félévben így a vásárlóerő-paritáson számolt hazai minimálbér 592,54 euró volt havonta, ami 3,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 572,79 eurónál. Ezzel Horvátországot sikerült megelőznünk a rangsorban, és már majdnem az uniós középmezőnybe tartozik a magyar kötelezően adandó legkisebb bér. Igaz, az előrelépéshez nagyon sokat kell még tenni, hiszen előttünk Portugália áll a 684,92 eurós havi minimálbérével, ami 4,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél.
 
   Az élvonal itt megegyezik a fent is vázolttal, vagyis Luxemburg (1560 euró), Belgium (1373 euró) és Hollandia (1363 euró) áll a dobogón. Ami a változásokat illeti, csökkenés ebben az esetben egyetlen tagországban sem történt, a legnagyobb növekedés azonban Romániához kötődik, 14,7 százalékos plusszal, amit a lett 12,5 és az észt 9,9

 

Forrás: mfor.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .