Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2015. február 13.

Magyarországon  az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint.

A kutatás szerint átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható Magyarországon 2015-ben, ami a rendkívül alacsony, 0,3 százalékosnak   ígérkező infláció mellett 2,3 százalékos reálbér növekedés lehet.  

Európában összességében a bérek átlagosan 3,1 százalékkal fognak nőni, ami az 1,5 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos reálbér emelkedést hoz majd - írja a tanácsadó cég.

A magyarországihoz hasonló mértékben, 2,5 százalékkal Görögországban és Olaszországban növekednek a reálbérek idén, míg Lengyelországban 2,7 százalékos emelkedés várható. Három százalék és afeletti mértékben Litvániában, Romániában és Bulgáriában növekednek a reálbérek a Hay Group előrejelzése szerint.

Ezeket a számokat a Hay Group szerint tovább javíthatja, ha a tartósan alacsonyan maradó üzemanyagárak miatt a megélhetési költségek tovább csökkennek. A legnagyobb, 9 százalékos béremelésnek Európában a törökök örülhetnek majd, ezt viszont szinte teljes egészében elviszi a 8,9 százalékosra várt infláció.

Világszerte a bérek átlagosan 5,4 százalékkal nőnek 2015-ben, ami enyhe emelkedés a 2014-es 5,2 százalékoz képest.

A felmérés készítői kiemelik: a korábban dinamikusan fejlődő országokban, mint Brazília, Oroszország és Ukrajna számottevő lassulás várható. Ezekben az országokban az alkalmazottak 6 és 7 százalék közötti béremelést várhatnak, de az infláció mindenütt szinte bizonyosan meghaladja ezt a mértéket.

A közlemény idézi Ben Frostot, a Hay Group brit tanácsadóját, aki rámutatott: a reálbér most ugyan emelkedik Európában, de azokban a kulcsfontosságú fejlődő országokban, amelyek az elmúlt 10 év növekedésének motorja voltak, a fizetések vásárlóereje csökkenni fog.

A magyarországi adatok a Hay Group Magyarország 492 cégre kiterjedő kutatásán alapulnak, amely a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés Magyarországon. A felméréshez használt adatbázis 300 ezer hazai munkavállaló adatait tartalmazza.

A felmérés nemzetközi adatai a Hay Group PayNet rendszeréből származnak, amely 110 ország 24 ezer gazdálkodó szervezetéhez tartozó több mint 16 millió munkavállaló adataira épül.

Forrás: szakszervezetek.hu