Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2015. február 13.

Harmadik egymást követő évben fordul elő, hogy az Egyesült Államok mint a világ legnagyobb gazdasága 150 országból a 19. helyezést éri el abban a tekintetben, hogy milyen mértékben tud pénzügyi biztonságot és általános jólétet teremteni az ország nyugdíjasainak. A Natixis Global Retirement Index szerint Európa a válság ellenére is igen jó helynek számít a nyugdíjas évekre. Mindazonáltal az öreg kontinensen kívül is vannak kiváló példák a kiegyensúlyozott nyugdíjrendszerre.

Az index összeállításához 20 trendet figyeltek meg 4 fő kategóriában: egészség, anyagi jólét, pénzügyek és életminőség. Mindezeket összevetve a mutató összeállítói kiszámolták, mely országokban élhetnek a legjobban a nyugdíjasok vagy a nyugdíjhoz közel állók – írja a Financial Advisor.

Bajok a legnagyobbnál

Az idei rangsorban az USA két kategóriában jobb, szintén két kategóriában pedig rosszabb teljesítményt nyújtott. Az alacsony kamatoknak és inflációnak köszönhetően a világ legnagyobb gazdasága rendelkezik a legjobb pénzügyi kondíciókkal.

Mindazonáltal a magas államadósság és az elöregedő társadalom miatt kevesebb pénz jut majd az egészségügyi és társadalombiztosítási programokra – hangsúlyozzák a Natixis elemzői.

Noha az USA egészségügye mutat némi fejlődést, tekintve, hogy egyre többen férnek hozzá a rendszerhez, egy főre lebontva itt költik a legtöbb pénzt egészségügyi ellátásra, ami azonban nem tükröződik a várható élettartamban javulásában.

Ráadásul az életminőség is rosszabb lett, ami elsősorban környezeti problémáknak tudható be. Az sem mellékes, hogy míg az USA lakossága rendelkezik a világ egyik legmagasabb jövedelmi szintjével, hatalmas jövedelmi egyenlőtlenség figyelhető meg az országban – emeli ki a jelentés.

Európai élmezőny

Az európai országok egyértelműen dominálnak a listán. A vezető európai államokban a lakosság erősen profitálhat az szilárd pénzügyi és szabályozási rendszerből, az egészségügyhöz való széleskörű hozzáférésből, továbbá az infrastruktúrába és a technológiába irányuló jelentős állami beruházásokból. A kemény adóterhek ellenére ezen országok magas jövedelmi szintekkel és arányaiban alacsony egyenlőtlenséggel bírnak.

A top 10-es listába mindössze két nem európai ország fért be, Ausztrália és Új-Zéland – hangsúlyozza Ed Farrington, a Natixis Global Asset Management ügyvezető alelnöke.

Egy jó példa

Új-Zéland esetében például az alkalmazottak automatikusan részt vesznek egy nyugdíj-előtakarékossági programban, melyhez a kormány és a foglalkoztató vállalatok egyaránt hozzájárulnak anyagilag.

Farrington megjegyezi, hogy az Egyesült Államok sokat tanulhatna Új-Zélandtól, mivel a világ legnagyobb gazdaságában a dolgozók nagyjából 50 százaléka nem fér hozzá semmilyen munkahelyi megtakarítási programhoz.

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA-ban – de mindenhol – különösen fontos, hogy a munkahelyeken keresztül lehetőség nyíljon valamilyen előtakarékossági program elindításához.

A Natixis top 15-ös listája:
1. Svájc
2. Norvégia
3. Ausztrália
4. Izland
5. Hollandia
6. Svédország
7. Dánia
8. Ausztria
9. Németország
10. Új-Zéland
11. Luxemburg
12. Kanada
13. Finnország
14. Dél-Korea
15. Csehország

Forrás: tozsdeforum.hu