Vajon a termelékenységi szint alapján rendben vannak-e a bérek Magyarországon? Pogátsa Zoltán szerint nem, aki egy korábbi, szintén a Portfolión megjelenő írásra reagált. Mint írja Európa többi részén erős szakszervezetek és a munkáltatók között születik bérmegállapodás, nem olyan nyers piaci módon mint Magyarországon.


A kollektív megállapodásokra alapuló bérmegállapodás alapvető eleme az európai munkapiacoknak Észak-, Nyugat- és Dél-Európában egyaránt. Sehol nem olyan nyers piaci módon köttetnek a megállapodások, mint a kelet-európai vadkapitalizmus országaiban. (Pogátsa Zoltán Madár István korábbi cikkének, (melyről mi is írtunk), állításával vitatkozik, mely szerint a termelékenység alapján a magyar bérek rendben vannak.)

Az OECD felmérése szerint a keleti és nyugati munkavállalók piaci képességei között egyáltalán nincs különbség, azonban jelentős a deficitük kollektív érdekérvényesítés szempontjából.

Magyarország a kelet-európai és az angolszász országokhoz hasonlóan rendkívül alacsony kollektív megállapodási rátával a rendkívül magas bérkülönbségeket felmutató országok közé tartozik.

Ezek az országok alacsony bérszinttel, alacsony minimálbérekkel és magas bérkülönbségekkel tulajdonképpen magukra húzzák az európai alacsony bérezésű termelést.

Portfolio

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Saturday the 17th. .