Vajon a termelékenységi szint alapján rendben vannak-e a bérek Magyarországon? Pogátsa Zoltán szerint nem, aki egy korábbi, szintén a Portfolión megjelenő írásra reagált. Mint írja Európa többi részén erős szakszervezetek és a munkáltatók között születik bérmegállapodás, nem olyan nyers piaci módon mint Magyarországon.


A kollektív megállapodásokra alapuló bérmegállapodás alapvető eleme az európai munkapiacoknak Észak-, Nyugat- és Dél-Európában egyaránt. Sehol nem olyan nyers piaci módon köttetnek a megállapodások, mint a kelet-európai vadkapitalizmus országaiban. (Pogátsa Zoltán Madár István korábbi cikkének, (melyről mi is írtunk), állításával vitatkozik, mely szerint a termelékenység alapján a magyar bérek rendben vannak.)

Az OECD felmérése szerint a keleti és nyugati munkavállalók piaci képességei között egyáltalán nincs különbség, azonban jelentős a deficitük kollektív érdekérvényesítés szempontjából.

Magyarország a kelet-európai és az angolszász országokhoz hasonlóan rendkívül alacsony kollektív megállapodási rátával a rendkívül magas bérkülönbségeket felmutató országok közé tartozik.

Ezek az országok alacsony bérszinttel, alacsony minimálbérekkel és magas bérkülönbségekkel tulajdonképpen magukra húzzák az európai alacsony bérezésű termelést.

Portfolio

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 14th. .