A legnagyobb görög szakszervezet arra figyelmeztet, hogy 2014-ben a munkanélküliség 31,5 százalékra növekedhet Görögországban.


A GSEE szakszervezet szerint húsz év is kellhet, hogy a válság előtti szintre süllyedjen vissza a görög munkanélküliség. A szakszervezet a probléma enyhítésére azt követeli, a külföldi hitelezők engedélyezzék a görög kormánynak, hogy növelje arra a szintre a minimálbért, amelyen 2012-ben állt, mielőtt csökkentették volna.

Görögországban hat éve van gazdasági visszaesés, az eurózónán belül itt a legnagyobb a munkanélküliség. Májusban 1,38 millióan voltak állás nélkül, a teljes munkaerő-állomány 27,6 százaléka. A GSEE szakszervezet szerint 1961 óta nem voltak ilyen rosszak a munkaerő-piaci adatok.

A szakszervezet előrejelzése szerint 2013 végére a munkanélküliségi ráta elérheti a 29-30 százalékot, és 2014-ben még 31,5 százalékra is növekedhet. Hétvégére a GSEE más szakszervezetekkel együtt Szalonikibe szervez tüntetést.

2009-ben még 10 százalék alatt volt a görög munkanélküliség, de a szigorú költségcsökkentések, illetve adóemelések több munkahely megszűnéséhez vezettek, a közigazgatásban folyamatos leépítések voltak.

Bár a GSEE előrejelzései a múltban általában pontosabbak voltak, mint a kormányéi, a görög foglalkoztatási minisztériumban hangsúlyozták, hogy a szakszervezetek számításai mindig a legrosszabb forgatókönyvet veszik alapul. A kormányzat szerint az elmúlt hónapokban gyorsult az új munkahelyek létrejöttének üteme.

Forrás: hvg.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 25th. .