Tíz nappal ezelőtt jelentette meg a kormány – valószínűleg alkotmánysértő módon, közel hét hónapos csúszással – az ágazat jövőjét meghatározó szakmaszerkezeti döntést


  Emellett megjelent egy kormányhatározat is, amely a kormány által elfogadott „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című koncepció alapján készült. Ennek alapján kell Varga Mihály miniszternek március végéig módosító tervezetet beterjeszteni a szakképzési és köznevelési törvényhez.
 
  A határozat előír egy másik határidőt is: a szakképző iskolák és a szakközépiskolák júliustól átkerülnek a Klik-től az NGM-hez, s az átszervezés szabályait február 28-ig, egy hét múlva kell a kormány elé vinni.
 
   A stratégiai koncepció készítői, ahogy azt már közöltük, problémásnak tartanak számos olyan intézkedést, amit a kormány az előző ciklusban annak ellenére hajtott végre, hogy azokkal kapcsolatban szakértők eleve súlyos kritikákat fogalmaztak meg. A 2020-ig terjedő időszakot fölölelő koncepció e helyzetértékelésen túl cselekvési terveket is tartalmaz. A dokumentumból kiderül, hogy a szakközépiskolát szakgimnáziummá nevezik át, a szakiskolát szakközépiskolává.
 
   Ez utóbbi csúsztatás, ugyanis ez az elnevezés feltételezi, hogy az intézmény érettségit is ad. Kérdéses azonban, hány diák tud majd három olyan szakiskolai év után, amelyben minimálisra csökkentették a közismeretei tárgyakat, két év alatt érettségit szerezni. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy 16 éves kor felett az iskoláknak már nincs ellátási kötelezettségük: azt dobnak ki, akit csak akarnak.
 
    A kormány félre akarja vezetni a közvéleményt, s ez kiderül a koncepcióból is: a gimnáziumi férőhelyek csökkentésére vonatkozó kormányzati terveknek korábban igen kedvezőtlen visszhangja volt. Csakhogy az intézmények átnevezése miatt nem csökken a gimnáziumok száma, hiszen a szakközépiskolát is annak hívják majd, sőt, az érettségit adó intézménybe beiskolázottak száma is nőni fog, még ha csak papíron is, amikor átnevezik a szakiskolákat szakközépiskolának. Az a kormányzati szándék viszont egyértelműen kiolvasható az anyagból, hogy a felsőoktatásba jutáshoz elengedhetetlen klasszikus gimnáziumokba kevesebben menjenek, és a fiatalokat inkább a szakképesítést adó képzésbe irányítanák.
 
   Az egyik legaggasztóbb intézkedés a pályaorintációval kapcsolatos. A legtöbb fejlett oktatási rendszerrel rendelkező országban arra törekednek a döntéshozók, hogy minél későbbre tolják ki a fiatalok ilyen jellegű döntéseit. Ezzel ellentétes intézkedési terv áll a koncepcióban: „Kerüljön bevezetésre a 7. (vagy 9 osztályos általános iskola esetén a 8.) osztály végén egy képesség- és tudás- (alapkompetencia-) mérés, pályaorientációs tanácsadással egybekötve: ennek meghatározott szinten történő teljesítéséhez kell kötni a megfelelő középiskola típusba való bejutást, mivel a szakképzés alapvető problémája, hogy az általános iskolából kikerülő és a szakiskolába bekerülő diákok jó része gondokkal küzd az alapvető készségek területén is (írás-olvasás-számolás)”.
 
  E ponton érdemes megjegyezni, hogy Orbán az előző ciklusban éppen a kompetenciafejlesztést irtotta ki a közoktatásból, és telezsúfolta az általános iskolai képzést lexikális tudásanyaggal. Ha a tervezet szerint már hetedik osztályban mérni fogják a diákok készségeit, az azt jelenti, hogy 12-13 évesen eldönti az állam, hogy alkalmas-e gyerek gimnáziumra, vagy számára csak a szakközépnek elnevezett, de valójában lebutított szakiskola jut.
 
   – Ez a koncepció téves helyzetértékelésre és bizonytalan feltételezésekre építve készít intézkedési terveket. A téves helyzetértékelés abból a hitből táplálkozik, hogy egy hivatali szobából bárki meg tudja mondani akár már középtávra is, hogy milyen szakképzettségekre van szüksége a gazdaságnak. A másik tévedés, hogy az állam képes működtetni szakképző iskolákat. A Klik esetében is látszott, hogy ez nem megy. Alapvetően téves az az álláspont is, hogy a szakképzést csak az állam szervezheti. Nyugat-Európában a gazdaság tart fenn és működtet szakképző iskolákat – mondta a koncepcióról a véleményét Szüdi János jogász, közoktatási szakértő.

Forrás: Népszabadság

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 18th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban