A mentősök ma azért harcolnak, hogy pótlékot kaphassanak, amivel a bérük még mindig nem érné el az átlagfizetést. Egy orvosnak vagy tanárnak sem könnyű, és általában a közszférára jellemző, hogy akár 30%-kal kisebb a fizetés, mint a versenyszférában. Pedig egyes munkák sokkal fontosabbak a mindennapokban annál, mint hogy az érte kapott fizetésből filléres gondokkal küzdjenek az azt végzők. Összeszedtük, milyen állásokkal lehet ma nagyon sok munkával átlagbér alatt keresni.


   Pótlékért küzdenek egyes mentősök a bíróságon. A perek több megyében zajlanak, a közelmúltban pedig Pécsen döntött úgy a bíróság, hogy jogosan folyamodnak pótlékért azok a mentősök, akinél a stressz szintje egészségkárosító is lehet. Amelyik mentős pert nyer, annak havi 20 ezer forinttal egészülhet ki a bére, ami ma 150 ezer forint bruttó.
 
   Nem csoda, hogy egyre több orvos hagyja el az országot, és a kormány is már béremelésről beszél. Az ugyanis elég visszás, hogy jelenleg egy kezdő orvos bére 150 ezer forintra is csökkenhet szakvizsga után, ugyanis ekkor már nem jár nekik a rezidensi ösztöndíj. A kormány szakorvosi minimálbért ígér, a szakmai szervezetek viszont a fizetések megháromszorozását tartanák a minimumnak. Így a hálapénz is visszaszorítható lenne.
 
   A pedagógusok bére is hírhedten alacsony Magyarországon, amin valamelyest enyhít az életpályamodell bevezetése, amely némi béremelkedést hoz mindig tanévkezdéskor. A kezdő tanári fizetések így sem túl vonzók, a 160-190 ezer forint körüli összeg az országos átlagbért - 228 ezer forint bruttó - sem érik el. Persze az idő múlásával és portfóliók elkészítésével lehet előrébb lépdelni a bértáblán.
 
   Megszűnt a korkedvezményes nyugdíj, alacsonyak a bérek: nem csoda, hogy ilyen körülményekkel szembesülve sok rendőr hagyja el a pályát. Egy kezdő fiatal bruttó 130 ezer forintot kap, és rendkívül leterhelt. Csak a Készenléti Rendőrség kötelékébe tartozók kapnak bevetési pótlékot, ami bruttó 38 ezer forinttal emeli a fizetést havonta. Tavaly októberben még 2015-re emelést ígért a rendőröknek is Lázár János, így júliustól várható a bérek emelkedése.
 
  A tűzoltók alapilletménye kezdőként kiegészítő pótlék nélkül a szakmunkás-minimálbért sem éri el, 110-120 ezer forint. A tavaly év végén benyújtott életpályamodell tervezete talán segíteni fog ezen, ám ez egyelőre feltételezés, ami csak papíron létezik.
 
   Persze a magánszektorban sem mindenhol rózsás a helyzet, főleg diploma nélkül nehéz boldogulni. A Figyelő nemrég elkészített összesítéséből az derül ki, hogy a kiskereskedelemben sem fizetik túl a dolgozókat. A lap szerint van, ahol mindössze 134 ezer forintos bruttó átlagbér jellemző. Igaz, egyes német láncoknál 250-300 ezer forintos bruttó átlagfizetést kapnak a dolgozók, ami már átlagbér fölöttinek számít.

Forrás: Femina

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 15th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban