A mentősök ma azért harcolnak, hogy pótlékot kaphassanak, amivel a bérük még mindig nem érné el az átlagfizetést. Egy orvosnak vagy tanárnak sem könnyű, és általában a közszférára jellemző, hogy akár 30%-kal kisebb a fizetés, mint a versenyszférában. Pedig egyes munkák sokkal fontosabbak a mindennapokban annál, mint hogy az érte kapott fizetésből filléres gondokkal küzdjenek az azt végzők. Összeszedtük, milyen állásokkal lehet ma nagyon sok munkával átlagbér alatt keresni.


   Pótlékért küzdenek egyes mentősök a bíróságon. A perek több megyében zajlanak, a közelmúltban pedig Pécsen döntött úgy a bíróság, hogy jogosan folyamodnak pótlékért azok a mentősök, akinél a stressz szintje egészségkárosító is lehet. Amelyik mentős pert nyer, annak havi 20 ezer forinttal egészülhet ki a bére, ami ma 150 ezer forint bruttó.
 
   Nem csoda, hogy egyre több orvos hagyja el az országot, és a kormány is már béremelésről beszél. Az ugyanis elég visszás, hogy jelenleg egy kezdő orvos bére 150 ezer forintra is csökkenhet szakvizsga után, ugyanis ekkor már nem jár nekik a rezidensi ösztöndíj. A kormány szakorvosi minimálbért ígér, a szakmai szervezetek viszont a fizetések megháromszorozását tartanák a minimumnak. Így a hálapénz is visszaszorítható lenne.
 
   A pedagógusok bére is hírhedten alacsony Magyarországon, amin valamelyest enyhít az életpályamodell bevezetése, amely némi béremelkedést hoz mindig tanévkezdéskor. A kezdő tanári fizetések így sem túl vonzók, a 160-190 ezer forint körüli összeg az országos átlagbért - 228 ezer forint bruttó - sem érik el. Persze az idő múlásával és portfóliók elkészítésével lehet előrébb lépdelni a bértáblán.
 
   Megszűnt a korkedvezményes nyugdíj, alacsonyak a bérek: nem csoda, hogy ilyen körülményekkel szembesülve sok rendőr hagyja el a pályát. Egy kezdő fiatal bruttó 130 ezer forintot kap, és rendkívül leterhelt. Csak a Készenléti Rendőrség kötelékébe tartozók kapnak bevetési pótlékot, ami bruttó 38 ezer forinttal emeli a fizetést havonta. Tavaly októberben még 2015-re emelést ígért a rendőröknek is Lázár János, így júliustól várható a bérek emelkedése.
 
  A tűzoltók alapilletménye kezdőként kiegészítő pótlék nélkül a szakmunkás-minimálbért sem éri el, 110-120 ezer forint. A tavaly év végén benyújtott életpályamodell tervezete talán segíteni fog ezen, ám ez egyelőre feltételezés, ami csak papíron létezik.
 
   Persze a magánszektorban sem mindenhol rózsás a helyzet, főleg diploma nélkül nehéz boldogulni. A Figyelő nemrég elkészített összesítéséből az derül ki, hogy a kiskereskedelemben sem fizetik túl a dolgozókat. A lap szerint van, ahol mindössze 134 ezer forintos bruttó átlagbér jellemző. Igaz, egyes német láncoknál 250-300 ezer forintos bruttó átlagfizetést kapnak a dolgozók, ami már átlagbér fölöttinek számít.

Forrás: Femina

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 25th. .