Ha a kormány továbbra is ragaszkodik az orvosi béremelés feltételeihez, vagyis a hálapénz elutasításához és a röghöz kötéshez, kellemetlen meglepetés érheti – rég tapasztaltan egységes ellenállásban van a szakma.


  Erősen foglalkoztatja az orvosokat, miként értelmezzék Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak azt a közlését, hogy száz-kétszázezer forinttal megemelnék a közszférában dolgozó orvosok fizetését, de ennek feltételeként le kell mondaniuk a hálapénzről, illetve vállalniuk kell, hogy Magyarországon maradnak közalkalmazott orvosként. Az államtitkár tegnap arra a kérdésünkre, hogy ha gyakorló orvos lenne, aláírna-e egy ilyen tartalmú nyilatkozatot, előbb azt válaszolta, hogy igen, majd kisvártatva hozzátette: az orvosi bérek emeléséről szóló feltételek részleteit maga sem ismeri, hiszen előbb le kell zárni az erről szóló egyeztetéseket az érdekvédelmi szervezetekkel.
 
  Ez nem lesz egyszerű, mert az érdekvédő szervezetek egyértelműen és szokatlan egyöntetűséggel utasítják el a tervezett bérrendezést. Az Éger István vezette Magyar Orvosi Kamara leszögezte, hogy semmilyen feltételt nem hajlandók elfogadni a béremelés mellé. Éger ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti, hogy ne értenének egyet a hálapénz megszüntetésére vonatkozó törekvéssel. Hozzátette ugyanakkor, hogy a 2012–2013-as bérintézkedések átmeneti kedvező hatása mára „kifulladt”, ezért haladéktalanul folytatni kell a valamennyi orvosra és egészségügyi szakdolgozóra kiterjedő bérfelzárkóztatási programot. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke egy szakmai konferencián jelentette be: szervezetük elutasítja az orvosok „röghöz kötését”, és persze ők is nagyon kíváncsiak a részletekre. Hasonlóképpen a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János is azt mondta korábban kérdésünkre válaszolva: kudarcra van ítélve minden ilyen elképzelés.
 
  – Miért is maradnának itthon az orvosok, hiszen ha valóra válik a tervezet, valójában csak annyi történik, hogy a nyugat-európai és a hazai bérek közötti tízszeres különbségből kilenc és félszeres lesz, miközben megkötik őket – mondta, kijelentve: a kormánynak is érzékelnie kellene, hogy nagyon nagy a baj, hiszen vannak már olyan szakmák, amelyek esetében már csak egy hajszál választ el attól, hogy megroppanjon az ellátás.
 
  A szakmai portálokon egyre több a felháborodott bejegyzés. „Milyen alapon írja alá bárki, hogy nem megy külföldre? Ez ugyanis minden európai uniós polgár szíve-joga. Adjanak béremelést, mert az elvégzett munkáért az jár, nem ösztöndíj.” Jellemzők az ironikus megjegyzések is, mint azé az orvosé, aki egyetért a kezdeményezéssel, de csak akkor, ha a politikusok jövedelmét a minimálbér legfeljebb tízszeresében határozzák meg.
 
   Egy neve elhallgatását kérő orvos lapunknak azt mondta: az elképzelés aligha vonzó ajánlat az orvosok számára. – A gyógyítók – tette hozzá –, még ha balkáni és anarchikus körülmények között is, mégiscsak versenyeznek a betegért. Ez adja meg a szakmában a rangjukat és az önbecsülésüket. Ha megszűnik a differenciált bér, miközben a hálapénzt sem fogadhatják el, akkor elszürkül a munkájuk, s ők maguk hivatalnokká válnak – magyarázza. Hozzátette, az ajánlat azt jelenti a hálapénz mínuszával, hogy lényegében maradnak a pénzüknél, viszont nem mehetnek el. Ezzel így csak elüldözik őket.
 
  Nem írná alá a béremeléshez kötött kötelezettségvállalást Doktorits Béla traumatológus, még annak ellenére sem, hogy neki egy év alatt sem jön össze százezer forintnyi hálapénz. „Ez gyenge politikai próbálkozás” – vágta rá kérdésünkre Major László kardiológus, radiológus szakorvos. Hozzátette: nagyon szeretné, ha megszűnne egyszer a hálapénz, de szerinte a mostani ajánlattal csak froclizzák őket. Nem írná alá az ajánlatot Csákány M. György szülész-nőgyógyász szakorvos sem.
 
   – Miért is tenném? – kérdezte. – Az egész nagyon komolytalan, hiszen ki és hogyan ellenőrizné, hogy valaki a kötelezvény ellenére elfogad-e hálapénzt?
 
   Mánya Kristóf nyugdíjas gyermekgyógyász főorvos, aki a mai napig visszajár dolgozni, tragikomikusnak és komolytalannak nevezte az elképzelést. Weltner János sebész főorvos pedig már csak azért sem írna alá egy ilyen kötelezvényt,mert az uniós alapelvekbe ütközne, hiszen a munkaerő szabad áramlását akadályozza.

Forrás: Népszabadság

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 26th. .