Bérrendezést szeretne több közszolgálati szakszervezet.


A közszolgálatban dolgozókat képviselő több szakszervezet egyszeri, keresetpótló juttatást szeretne a munkavállalóknak 2013-ra, 2014-re pedig 20 százalékos béremelést, valamint életpályamodell kidolgozását a szociális ágazatban.

Már tárgyalnak a minisztériummal

Boros Péterné, a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével, a Független Egészségügyi Szakszervezettel, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetével közösen már meg is kezdték a tárgyalásokat a kormánnyal, többek között Soltész Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyi államtitkárával.

A főtitkár hangsúlyozta: az érdekképviseletek az ágazati egyeztetés intézményesített kereteinek kialakításáról, a szociális ágazat bérrendezéséről és egy ágazati életpályamodell kidolgozásáról tárgyaltak az Emmi-vel, valamint arról, hogy dolgozzanak ki egy ágazati keret kollektív szerződést a közszférában dolgozók számára. A szakszervezetek szeretnék elérni azt is, hogy a közszféra munkavállalói 2013-ban egyszeri, keresetpótló juttatásban részesüljenek.

40 ezerrel csökkent a létszám

Boros Péterné elmondta: szeptember 11-én folytatják a tárgyalásokat a minisztériummal. Kiemelte: az elmúlt 6 évben a magyar kormányok a közszférában dolgozók létszámát 670 ezerről körülbelül 630 ezerre, vagyis mintegy 40 ezerrel csökkentették, a teljes közszféra átstrukturálódott. Ezen a területen jelenleg féltik egzisztenciájukat a munkáltatók; 6 év alatt 25 százalékkal csökkentek a jövedelmek a közszférában, minden korábbi juttatást elvontak. Példaként említette, hogy egy okmányirodai, felsőfokú szakképzettséggel és 10 éves tapasztalattal rendelkező ügyintéző nettó 65 ezer forintot visz haza havonta.

Az MKKSZ Alapítványához is egyre több, közszférában dolgozó munkavállaló fordul segélyért - hívta fel a figyelmet Boros Péterné, hozzátéve, hogy az MKKSZ 14 500 munkavállalót, főként kormány- és köztisztviselőket - képvisel. Kifejtette: 2014-re 20 százalékos keresetnövelést és egységes cafeteria rendszert szeretnének a közszolgálati dolgozóknak. Szeretnék azt is elérni, hogy a fiatalok betölthessék azokat az álláshelyeket, amelyekből nyugdíjba mentek, és amelyekre jelenleg létszámstop van.

Klaus Heeger, a független szakszervezeteket tömörítő európai ernyőszervezet, a CESI (Confédération européenne des syndicats indépendants) főtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: több mint 4 millió közszolgálatban dolgozót képviselnek az Európai Unióban.

Egy 2012-es felmérésre hivatkozva kifejtette: a foglalkoztatottakon belül Magyarországon az európai uniós átlag alatt marad a közszolgálatban dolgozók aránya, ugyanakkor jól látszik, hogy azokban az európai országokban, ahol magas ez az arány - például Dániában, Svédországban -, a gazdasági teljesítmény is jobb, versenyképesebb az ország.

Forrás: Profession.hu

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 18th. .