Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2015. március 13.

A munkáltatók és a cafeteriával foglalkozó szakemberek körében sem teljesen egyértelmű, hogy a közszolgálati tisztviselők kaphatnak-e lakás-cafeteriát. A juttatással akár meg is lehet felezni a havi törlesztőrészletet. Kinyomoztuk, mi a helyzet.

Tavaly áprilistól igényelhetnek a dolgozók a cégüktől lakáshitelük törlesztésére meghatározott feltételek mellett adómentes munkáltatói támogatást, legfeljebb 5 millió forintot. (A feltételek egyébként idén januártól változtak, amiről itt olvashat.)

Az újfajta juttatás kiváló lehetőség, hiszen mint írtuk, átlagban megfelezhetik havi törlesztőrészletüket, akik kérik a támogatást a munkáltatótól, és meg is kapják.

De mi a helyzet a köztisztviselőkkel?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) januári közleménye szerint „több mint 700 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria". Nem tudjuk, ebbe vajon beleszámolták-e a köztisztviselőket (vagy ahogy újabban hívják őket: kormánytisztviselőket). Cafeteria-szakmai körökben és a munkáltatóknál is bizonytalanság van ugyanis abban, hogy ők kaphatják-e a lakás-cafeteriát.

Azt tudni kell, hogy a munkáltatói lakáshitel-támogatás nem feltétlenül kell hogy a cafeteria része legyen. Cafeterián kívül is adható, ha van rá külön forrása a munkáltatónak. De itt most az a kérdés, hogy a kormánytisztviselők kaphatják-e a megszokott cafeteria-juttatás részeként úgy, mint a többi munkavállaló.

Eltérően értelmezik

Az OTP Bank lakáshitelek főosztályának igazgatója, Kormos Zoltán például azt mondta lapunknak nemrégiben, hogy a megoldás kulcsa szerinte az, hogy cafeteriának számít-e a hiteltörlesztési támogatás vagy sem. Az biztos, hogy a köztisztviselői törvényben nem szerepel a cafeteria-elemek között – tette hozzá.

A köztisztviselői törvény egyébként azt írja, hogy az szja-törvényben nevesített béren kívüli juttatásokra jogosultak a tisztviselők. Ezek között pedig nem szerepel a lakáshitel-támogatás, mert jogi értelemben nem cafeteria.

Mint Kormos elmondta, sok önkormányzattal van kapcsolatuk – ők is eltérően értelmezik a dolgot. Van, ahol nem csinálnak belőle problémát, máshol meg bizonytalanok, és inkább kivárnak, bízva abban, hogy pontosítják a törvényt.

A bank cafeteria-szolgáltatásának vezetője, Gál Tamás is úgy tudja, különböző jogértelmezések vannak. Vannak, akik már rendeltek náluk kritériumvizsgálatot, vagyis úgy vélik, járhat a köztisztviselőknek a lakás-cafeteria. Mások csak szerződést kötöttek, és további jogértelmezésre várnak.

Cafeteria-szakértőt is megkérdeztünk a témában, de ő sem tudott egyértelmű választ adni a kérdésünkre.

Nem mindegy

A válasz azért nem mindegy, mert ha cafeteriaként nem kaphatják a juttatást az érintettek, akkor az azt jelenti, hogy kapásból nincs lehetőségük az igénybevételre. Csak akkor, ha külön összeget tud mozgósítani a munkáltatójuk erre a célra. De hogy erre lesz-e példa, azt még nem tudni.

Viszont ha a cafeteria-keretből kaphatnák, akkor csak egy eldöntendő kérdés lenne a részükről, hogy igénybe veszik-e, a korábbi juttatások helyett az adómentes lakáshitel-támogatást.

Mint cikkünkben írtuk, a munkáltatók többsége ma még a cafeteria részeként adja a hitel-támogatást, mert egyelőre nemigen van arra pluszpénz, hogy kereten kívül adják.

Hogy tisztázzuk a kérdést, kaphatnak-e a köztisztviselők lakás-cafeteriát, megkértük az NGM-et, de tőlük az Igazságügyi Minisztériumhoz IM) irányítottak minket.

Cafeteriaként nem!

Az IM válaszában először nem a munkáltatói lakáshitel-támogatásról írt, hanem arról, hogy a köztisztviselői törvény hogyan rendelkezik az állam készfizető kezességéről. E szerint ha a kormánytisztviselő lakáshitelt vesz fel lakásépítéséhez, -vásárláshoz és a hitelintézettől igényelt állami kamattámogatású kölcsön összege meghaladja e lakásingatlan hitelbiztosítéki értékének a hitelintézet által meghatározott legmagasabb arányát, a különbözetre az állam készfizető kezességet vállal. Oké, de nem ezt kérdeztük.

Aztán írták még azt is, hogy a kormánytisztviselő részére biztosítható szociális jóléti, kulturális, egészségügyi juttatás. Ilyen juttatás lehet különösen a lakhatási, lakásépítési és -vásárlási támogatás. És az egyes tárcák az úgynevezett Közszolgálati Szabályzatban rendezik, hogy adnak-e ilyet vagy sem. Az IM KSz szerint a lakáscélú munkáltatói kölcsön hitelintézettől felvett kölcsön visszafizetésére is szolgálhat.

Majd hozzátették: tehát a cafeteria keretében nem, de egyéb módon - a rendelkezése álló forrásoktól függően - a minisztérium munkáltatói lakáscélú támogatást nyújthat.

Visszakérdeztünk, várható-e, hogy a jövőben mégis kaphatnak majd lakás-cafeteriát a köztisztviselők. Visszapattintottak minket az NGM-hez, ahol erre a kérdésünkre nem tudtak érdemi választ adni. Szóval úgy tűnik, egyelőre hiába várják az érintettek, hogy a cafeteria-keretüket hiteltörlesztésre fordíthassák.

A kamatmentes hitel is ígéret maradt

2013. október elején jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a tárcáknak ki kell dolgozniuk a közszolgálati otthonteremtési kölcsön konstrukcióját. Ilyen kölcsönt bárki kaphatott volna, aki határozatlan idejű szolgálati jogviszonyban áll, és nincs saját lakása, de csak egyszer lehetett volna igénybe venni, és a törlesztőrészlet nem haladhatta volna meg a hitelfelvevő havi nettó jövedelmének harminc százalékát.

Aztán tavaly januárban jött a hír, hogy el is készült a törvényjavaslat, amely szerint kamatmentes hitelt kaphatnának a köztisztviselők, lakásvásárláshoz, vagy a devizahitelük kiváltásához. Az ügy azonban szépen feledésbe merült.

Forrás: fn.hir24.hu