Főként egyetemi polgárok mentek el a szegedi pedagógustüntetésre, sem a Pedagógus Szakszervezet, sem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete demonstráltak, a DK közleményt ugyan adott ki a tanárokat ért sérelmek ellen, de ők sem erősítették a tiltakozókat jelenlétükkel.


Rögtön rendőrök igazoltatták a szegedi demonstráció szervezőit, nem tudtak a tüntetés bejelentéséről. Gradzikiewicz Mária, tette a bejelentést, megmutatta a papírokat, így indulhatott a demonstráció. Mindösszesen 70-80 oktatásban érintett ment el a Klebersberg szobor mellé, a tüntetést bejelentő fiatal biológus szerint félnek a pedagógusok, nem véletlenül ő ment el a rendőrségre a tüntetés hivatalos ügyeit intézni a rendőrkapitányságra. Dr. Szirmai Márta, aki a facebookon próbálta a szervezést lebonyolítani, annyit elárult, hogy pénteken már ott tartottak, hogy lefújják a rendezvényt, kevesen jelezték, hogy eljönnének. Az egyetemi oktató szerint a kisvárosban jobban tartanak a tanárok attól, hogy felismerhetők és így akár büntethetővé is válhatnak, de azzal is magyarázták a távolmaradásukat, hogy éppen a napokban kapták meg a vastagabb fizetési borítékokat, így jobbnak látták otthon maradni.

A közoktatási intézményekből szinte senki nem jött el

A tüntetésen főként egyetemi dolgozók, diákok, valamint nem a KLIK-hez tartozó gyakorló iskolák pedagógusai vettek részt. Elvétve akadtak azért „KILIK-es" tanárok, közülük egy felszólalásában szemrehányást tett a Pedagógus Szakszervezetnek azért, hogy a mögöttük álló tagok nem érzékelik a védelmet a szervezet részéről, sem a kiállást. Szerinte nem kellene a pénzről beszélni folyamatosan, mert bár nagyon fontos, hogy mennyi a pedagógusok fizetése, de nem lehet megvenni a tanárokat. „Csalásra kényszerítenek bennünket azzal, hogy adminisztráljunk hetente 32 órát. Ennél momentán én jóval többet dolgozom. Ki számolja bele a 32 órába a színházi látogatásokat, a kirándulásokat? Ki viszi el a gyerekeket, ha nem mi?" – sorolta a pedagógusokra nézve sokszor sértő kötelezettségeket a szegedi tanár. „Az erkölcs közös ügyünk, a szülő és a tanár közös ügye, nem tankönyvben előírt erkölcsöt kell tanítanunk, milyen példát mutathat az a pedagógus, aki fél? – tette fel a kérdést a „bömbin" keresztül a tanárok közül egyedüliként felszólalni bátorkodó pedagógus.

„A jelenlegi szakszervezetek nem képesek megvédeni az érdekeinket"

Egy, a Szegedtől 50 kilométerre levő Kiskunhalasról érkező pedagógus, aki maga is szakszervezeti tag, néhány szót szólt a PSZ védelmében, de azt ő is hozzátette, amennyiben nem érzékeli a szakszervezet „radikalizálódását, kilép a szervezetből. Többen a Pedagógus Karral kapcsolatos félelmeiket fogalmazták meg, főként az etikai kódex-szel kapcsolatban, amelyről ma sem tudnak semmit, de úgy vélik, hogy nem is akarnak megfelelni egy olyan kódex szabályainak, amelynek megalkotásába semmi beleszólásuk nincsen. A tüntetésen sem a szegedi Pedagógus Szakszervezet, sem a PDSZ szegedi vezetése, tagsága nem volt jelen. A szervezők elmondták, hogy emailben, telefonon sem sikerült a PDSZ-szel felvenniük a kapcsolatot, a Pedagógus Szakszervezet szegedi vezetője pedig nem válaszolt megkeresésükre. A DK közleményt ugyan kiadott, melyben a pedagógusok sérelmei ellen kelt ki, de a tüntetésen ők sem voltak ott.

Forrás: szeged.hir24.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 18th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban