Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. október 07.

Az Autonómok saját elnöküket látnák szívesen a három konföderáció egyesülésével létrejövő új érdekvédelmi szövetség élén. Úgy tudjuk, az integrációra készülő szakszervezetek körében a bejelentés kisebb vihart kavart.


Székely Tamást, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnökét javasolja a konföderáció tagszervezeteinek tanácsa az ASZSZ, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) egyesülését követően néhány hét múlva megalakuló új érdekvédelmi unió élére – tudatta közleményében a konföderáció. Székely elfogadta a jelölést, de a végső döntést a majdani alakuló kongresszus hozza meg. A másik két konföderáció hivatalosan még nem állított jelöltet.

A lehetséges jelöltekről még egyeztetnek, de az Autonómok közleménye máris tényként kezeli, hogy az elnöki posztra két személy jöhet szóba. Ezzel nyilván arra utaltak, hogy vélhetően Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke is elfogadná a jelölést, míg a SZEF vezetője már korábban egyértelművé tette: ő nem száll versenybe ezért a posztért.

A bejelentés egyébként idő előttinek tűnik, mert az integrációt előkészítő bizottság egyik tagja a Népszabadságnak kedden még azt nyilatkozta, hogy a jelölőbizottságok a napokban kezdik meg a munkát. Több szakszervezetei forrás pedig korábban azt hangoztatta, hogy az alakuló kongresszusig az egyesüléssel kapcsolatos összes kérdést lezárják.

Vagyis: a vezető posztokra is konszenzusos jelölteket állítanak, és nem ott kell majd dönteniük a küldötteknek, hogy ki vezesse az új szakszervezeti tömörülést. Székely egyes vélemények szerint ezzel az egyezséggel ment szembe, és úgy tudjuk, emiatt csütörtökön az egyesülést előkészítő tanácskozáson kisebb vita alakult ki.

Mások viszont úgy vélik, az Autonómok jól tették, hogy „bedobták a követ az állóvízbe”, és ezzel „beelőzték” a többieket.  Az ASZSZ közleménye is erre utal, mert azt hangsúlyozzák, hogy az aspiránsok közül Székely mellett szól a fiatalsága, lendülete, dinamizmusa, s az ugyancsak általa vezetett vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) vezetőjeként nyújtott teljesítménye. Egyébként többen azt gondolják, az sem lenne ördögtől való, ha az alakuló kongresszusnak több elnökjelölt közül kellene majd választania.

Székely a tagszervezeti tanács ülésén megerősítette, az új szakszervezeti unió a három társuló szervezet ígéretéhez híven heteken belül megalakul. A jelölt hamarosan nyilvánosságra hozza hivatalos programját is.

Forrás: Népszabadság