Minimum húsz százalékos béremelést követelnek jövőre a szociális ágazatban dolgozók szakszervezetei. Miután azonban a jövő évi költségvetés tervezete egyelőre egyetlen fillér fizetésemelést sem biztosít a számukra, az érdekképviseletek megkezdték az ágazatban foglalkoztatottak sztrájkhajlandóságának felmérését – tudta meg a Világgazdaság Kónya Gusztávnétól, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) elnökétől.

 

A bölcsődékben, szociális, idős és fogyatékos otthonokban, házi segítségnyújtásban dolgozók mintegy 145 ezer ember 2008 óta nem részesültek béremelésben, átlagfizetésük a legalacsonyabb az egész közszférában, jövedelmük mára a létminimumot sem éri el. A KSH-adatai szerint miközben az egy főre jutó létminimum havi 85 960 forint volt 2012-ben, a szociális ágazat alkalmazottainak havi nettó keresete mindössze 72 554 forint volt. Kónya Gusztávné jelezte: számításaik szerint 30 milliárd forint elegendő lenne a húsz százalékos béremeléshez, ebből már 5-15 ezer forinttal nőhetnének a bérek.

A szaktárca azonban a „semmitmondó és a területen dolgozókat semmibe vevő” megnyilatkozásokon kívül mindössze két „beszélgetést” hívott eddig össze, ezek azonban nem nevezhetők érdemi egyeztetésnek – mondta a szakszervezeti elnök. Ezért a még nyáron alakult Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság úgy döntött: megkezdi egy esetleges munkabeszüntetés előkészítését. Ehhez területenként felmérik a sztrájkhajlandóságot, ami a bölcsődei dolgozók körében a hét végére elkészül – mondta lapunknak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória azt mondta: könnyen megeshet, hogy miközben bővül a bölcsődei férőhelyek száma, lassan elfogynak a dolgozók. Az elmúlt években 109 új bölcsőde épült, de egyre kevésbé vonzó a pálya. A tízezer bölcsődei dolgozó több mint 75 százaléka minimálbérért, havi nettó 72-73 ezer forintért dolgozik. Ezt viszi haza a kezdő éppúgy, mint az, aki már harminc éve kicsikkel foglalkozik, de a főiskolát végzettek nettó fizetése is legfeljebb 80 ezer forint körül van.

 

Forrás: Világgazdaság

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 25th. .