Minimum húsz százalékos béremelést követelnek jövőre a szociális ágazatban dolgozók szakszervezetei. Miután azonban a jövő évi költségvetés tervezete egyelőre egyetlen fillér fizetésemelést sem biztosít a számukra, az érdekképviseletek megkezdték az ágazatban foglalkoztatottak sztrájkhajlandóságának felmérését – tudta meg a Világgazdaság Kónya Gusztávnétól, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) elnökétől.

 

A bölcsődékben, szociális, idős és fogyatékos otthonokban, házi segítségnyújtásban dolgozók mintegy 145 ezer ember 2008 óta nem részesültek béremelésben, átlagfizetésük a legalacsonyabb az egész közszférában, jövedelmük mára a létminimumot sem éri el. A KSH-adatai szerint miközben az egy főre jutó létminimum havi 85 960 forint volt 2012-ben, a szociális ágazat alkalmazottainak havi nettó keresete mindössze 72 554 forint volt. Kónya Gusztávné jelezte: számításaik szerint 30 milliárd forint elegendő lenne a húsz százalékos béremeléshez, ebből már 5-15 ezer forinttal nőhetnének a bérek.

A szaktárca azonban a „semmitmondó és a területen dolgozókat semmibe vevő” megnyilatkozásokon kívül mindössze két „beszélgetést” hívott eddig össze, ezek azonban nem nevezhetők érdemi egyeztetésnek – mondta a szakszervezeti elnök. Ezért a még nyáron alakult Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság úgy döntött: megkezdi egy esetleges munkabeszüntetés előkészítését. Ehhez területenként felmérik a sztrájkhajlandóságot, ami a bölcsődei dolgozók körében a hét végére elkészül – mondta lapunknak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória azt mondta: könnyen megeshet, hogy miközben bővül a bölcsődei férőhelyek száma, lassan elfogynak a dolgozók. Az elmúlt években 109 új bölcsőde épült, de egyre kevésbé vonzó a pálya. A tízezer bölcsődei dolgozó több mint 75 százaléka minimálbérért, havi nettó 72-73 ezer forintért dolgozik. Ezt viszi haza a kezdő éppúgy, mint az, aki már harminc éve kicsikkel foglalkozik, de a főiskolát végzettek nettó fizetése is legfeljebb 80 ezer forint körül van.

 

Forrás: Világgazdaság

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 19th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban