December első hetében tartják az egyesülést kimondó kongresszust a fúzióra készülő szakszervezeti szövetségek - jelentette be Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke sajtótájékoztatón Nyíregyházán kedden.

 

   A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) egyesülésével egy erős, a munkaügyi kérdésekben megkerülhetetlen, a munkavállalók érdekeit hatékonyan képviselő érdekvédelmi szervezet jön létre.
    Az új szakszervezeti konföderáció nevére kedden belső internetes szavazást indítottak. Az e-mail-ben voksoló szakszervezeti tagok és tisztségviselők négy név közül választhatnak október 25-ig.
    A szavazás eredményét október 26-án reggel hozzák nyilvánosságra. Pataky Péter a négy lehetséges nevet nem ismertette, úgy fogalmazott: belső ügynek tekintik a névválasztást.
    Elmondta továbbá, hogy a létrejövő szakszervezeti szövetség a fúzióra lépő MSZOSZ, az ASZSZ és a SZEF jogutódja lesz. Az alapítók között ott lesz a három szövetséghez tartozó jelenlegi 63 tagszervezet, mintegy negyedmilliós aktív tagsággal. Továbbá közéjük tartoznak majd a jelenleg inaktív munkavállalók, valamint a nyugdíjasok és a tanulók is.
    Az új szakszervezeti szövetség a versenyszféra és a közszféra jelentős részét tömöríti majd, és belső szolidaritásra épül - tette hozzá.
    Kifejtette: az egyesülés célja, hogy a szakszervezeteket ne lehessen megosztani úgy mint eddig. 
    "Ne lehessen, hol a versenyszférában, hol pedig a közszférában dolgozóknak kedveskedni egy-egy döntéssel a másik kárára" - hangoztatta.
    Pataky Péter szerint a fúzióra lépő szakszervezetek erőforrásaikat is egyesítik, "a szellemi és az anyagi vagyont is jobban hasznosítják majd céljaik elérésében".
    Az MSZOSZ elnökének tájékoztatása szerint az egységes szakszervezeti konföderáció a bírósági bejegyzés után 2014 elejétől jogilag is megkezdheti tevékenységét.
    A várható struktúrával kapcsolatban Pataky Péter arról szólt, hogy vezető testületet, elnököt és két elnökhelyettest választanak majd az irányításra, és a 63 tagszervezet között erős szakmai középszintű együttműködés kialakítása a céljuk.

 

Forrás: MTI

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .