Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. október 28.

Elmarad a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által tervezett sztrájk, mert a másik érdekvédelmi szervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) csütörtök este megegyezett a munkáltatóval, a Sparral. Legalábbis Bubankó Csaba, a független szakszervezet elnöke erről tájékoztatta lapunkat. Az érdekvédő azért is fájlalta a társszervezet lépését, mert a bíróság törvényesnek ismerte el a sztrájk indokait.

 

"Két fő oka lett volna a munkabeszüntetésnek. Az egyik a 150-200 gépkocsivezetőt érintette volna, mert igazságtalannak tartjuk az üzemanyag-elszámolás jelenlegi rendszerét. Egészen más összeget takaírthat meg az, aki a városi közlekedésben kénytelen az árut fuvarozni, mint az, aki országúton szállít. A gépkocsivezetők munkabére 80-100 ezer forint között van. A munkabér nagyobbik részét üzemanyag-megtakarítás címén kapják.

A mostani elszámolás ezt a különbséget nem ismeri el. Van, aki havi 60, míg más 180 ezer forintot kaphat ezen a címen - közölte Bubankó Csaba. A független szakszervezet szeretné, hogy az üzemanyag-elszámolás szűnjön meg, és állapítsanak meg magasabb munkabért. A másik fontos követelésük az volt, hogy a munkába járás támogatási összegét a munkáltató és a doplgozó közötti munkaszerződésben rögzítsék. Ez 13 ezer embert érintett volna, és azért lett volna lényeges, mert ezt a megállapodást csak mindkét fél hozzájárulásával lehet módosítani.

Az egyéb szerződéseket, munkáltatói szabályokat egyoldalúan is meg lehet változtatni - figyelmeztetett Bubankó. A bíróság ezt a követelést is jogszerűnek ítélte. "Egy hónapi tárgyalás után pénteken szerettük volna bejelenteni a nyilvánosságnak a sztrájkot, ám csütörtökön 22 órakor kaptunk egy e-mailt, amelyben tájékoztattak minket, hogy a KASZ megegyezett a munkáltatóval, és a követeléseinket bevették a kollektív szerződésbe.

Ezzel a jogszabály értelmében ellehetetlenítették a sztrájkot, miközben a kollektív szerződést bármelyik fél egyoldalúan is felmondhatja" - állította Bubankó Csaba. A szakszervezeti elnök hozzátette, a többi sztrájkköveteés ügyében a jövő hétre várják a bíróság jogerős ítéletét. Ha a javukra dönt a taláros testület, azokban az ügyekben mégis megszervezik a munkabeszüntetést.

"A jogszabályok keretein belül számon fogjuk kérni a kollektív szerződést aláíró szakszervezeti vezetőktől, milyen felhatalmazás alapján játszották ki a munkáltatóval a dolgozókat. Tervezünk félpályás útlezárásokat is" - jegyezte meg Bubankó Csaba.
Szerettük volna a KASZ véleményét is megismerni, de lapzátáig nem sikerült telefonvégre kapni a szakszervezet vezetőjét.

Forrás: Népszava