Lehet létjogosultsága a szakszervezeti pluralizmusnak, de ez Magyarországon mostanra extrém méreteket öltött - hangoztatta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, amikor az új szakszervezeti tömörülés létrehozásának szükségességéről beszélt keddi sajtótájékoztatóján, Győrben.

 

"Levonva az elmúlt két évtized tapasztalatait, úgy látjuk, már nem segíti a munkát és az eredményességet, hanem gátolja az, hogy ennyire szétszerveződött a magyar szakszervezeti mozgalom" - fogalmazott, hozzátéve: a május elsején bejelentett formális egyesülést követően még hosszabb időbe telik, amíg sikerül kialakítani az új konföderáció belső működőképességét.

Mint mondta, a három résztvevő - az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és az Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - azért is juthatott erre a döntésre, mert alapstruktúrájuk hasonló, ezért azt gondolták, hogy a várható nehézségek ellenére "ezt a három szervezetet a legkönnyebb összerakni".

Közlése szerint a tárgyalások a finisbe fordultak: kész az alapszabály és az egyesüléshez szükséges minden dokumentum, ugyanakkor hosszabb időre, szívós, kemény munkára lesz szükség a gördülékeny belső működés kialakításához; "a jövő év bőven ezzel fog telni" - jelentette ki.

Pataky Péter hangsúlyozta: a személyi kérdések később kerülnek napirendre, most azon dolgoznak, hogy egy olyan konföderációt alakítsanak ki, amelyben a 63 tagszervezet "otthon érzi magát és (...) úgy gondolja, hogy részese a döntéseknek, róla is szól a dolog".

Az MSZOSZ elnöke az általa vezetett érdekképviselet bértárgyalási pozícióiról szólva elmondta: a jövő évi költségvetésben foglalt 2,4 százalékos inflációs és kétszázalékos GDP-emelkedési céllal számolva is reálérték-emelkedést kívánnak elérni, ezért 4,5 százalékos emelést kérnek, míg a minimálbér esetében, annak "hihetetlen" mértékű értékcsökkenése miatt 6,5 százalékot javasolnak.

Forrás: gyorplusz.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 24th. .