Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. november 11.

Hétfőtől péntekig tartó sztrájkokkal követelik az olasz szakszervezetek a római kormány gazdaságpolitikájának módosítását, a megmozdulásokhoz az olasz diákszervezetek és környezetvédők is csatlakoznak.
Változtassuk meg a stabilitási csomagot a fogyasztásért és fejlődésért jelszóval indított öt napos sztrájksorozatot a CGIL, CISL és az UIL, a három legnagyobb itáliai szakszervezeti tömörülés.


A legalább napi négy órás munkabeszüntetést minden nap Olaszország más tartományában rendezik meg. Hétfőn a déli Calabriában sztrájkolnak az ágazatok a közalkalmazottaktól a gyári munkásokig a tartomány legnépesebb megyeszékhelyén Cosenzában. Kedden Basilicatában szüntetik be a munkát, szerdán Lazio tartományban szakszervezeti felvonulást rendeznek, Róma központjában, majd Firenzében is utcára vonulnak. Csütörtökön Genova következik, pénteken Itália összes többi területén – így Milánóban, Torinóban és Velencében is – tüntetnek. Friuli Venezia Giulia tartományban pénteken nyolc órás sztrájkot tartanak.

Susanna Camusso, az ötmillió tagot számláló, balközép irányzatú CGIL főtitkára az október 21-én Rómában rendezett szakszervezeti tüntetésen jelentette be az Enrico Letta vezette kormány megszorításaival szembeni megmozdulást.

Camusso szerint Lettának kevesebb bejelentést kellene tennie és többet kellene dolgoznia a gazdaság és a foglalkoztatottság serkentése érdekében. A munkavállalók érdekképviseletei úgy látják, a kormány többszörös stabilitási gazdasági csomagja még mindig nem elegendő, szerintük a közigazgatásban folytatott költekezés, a kiemelt fizetések és kiemelt nyugdíjak helyett a dolgozókat és a kisnyugdíjasokat kell segíteni.

A szakszervezeti tüntetésekhez több helyszínen a diákmozgalmak és környezetvédők is csatlakoznak. November 15-én az olasz gimnazisták és egyetemisták országos megmozdulást hirdettek a tanuláshoz való jog világnapja alkalmából. November 16-án a Lyon és Torino közötti nagysebességű vasútvonal olasz szakasza megépítését ellenző No Tav mozgalom tüntet nem sokkal Enrico Letta és Francois Hollande francia elnök találkozója előtt. Nápolyban pedig a camorra helyi bűnszervezet által a földbe ásott mérgező hulladékhegyek feltárásáért tüntetnek, írja az MTI.

Forrás: 168ora.hu