Túrázás

A csend, a nyugalom, a falusi séták és a fürdőzés mellett a túrázni vágyok is elindulhatnak, hiszen, Bükkszék környéke természeti szépségben, kirándulóhelyekben is gazdag. Valódi béke szigete tehát a Mátra és a Bükk találkozásánál, ahova érdemes ellátogatni!

Kirándulási lehetőségek

* Eger
* Parád
* Parádsasvár
* Sirok

Túrák

Gyalogtúra:

Bükkszék-Siroki vár-Bükkszék
Táv: kb.16 km
Ajánlott térkép: Bükk déli rész Bükkszékr?l elindulva a piros jelzést kell követni. Elhaladunk a Répásitanya mellett. A Szalokma-völgyön át beérünk Sirokba, ahol rátérünk a piros, kék jelzésre, majd rövid idő múltán a kék jelzést követjük. A kék jelzésről balra letérünk a kék+ turistaútra, amely a Siroki várhoz visz föl. Jó minőségű aszfaltozott úton haladunk, majd betonúton és a legvégén kövezett út visz föl a várba. A várból csodálatos kilátás nyílik a falura, illetve a Barát és Apáca sziklákra. A várból elindulva a kék jelzést követjük. A kék jelzésről balra rátérünk a piros+ jelzésre, majd pár száz méter után a piros jelzésre, amelyen visszaérünk Bükkszékre.

Kerékpártúra:
Bükkszék-Búzás-völgyi tó-Bükkszék
Táv: 27 km
Ajánlott térkép: A Mátra turistatérképe Bükkszékr?l elindulva Terpes felé vesszük az irányt. Terpesnél a kerékpárúton átmegyünk Szajlára, majd Szajláról Recsk felé vezető úton érjük el a Búzás-völgyi tározót. A tározó szabadon körbekerékpározható. A tótól elindulunk Recsk felé, majd Recsken balra kanyarodva a 24. sz. úton visszatekerhetünk Sirokba. Sirokból pár km kerékpározás után visszaérünk Bükkszékre.

Horgászat:
Búzás-völgyi tározó:
A horgászok kellemes kikapcsolódásra lelnek a Búzásvölgyi-tónál. A Szajla felé vezető úton juthatunk ide. A tó vízfelülete 50 hektár. Az odavezető út legmagasabb pontjáról csodálatos kilátás nyílik a településre és a Kékes távoli csúcsára, másik irányban pedig elénk tárul a tó, és a víkendházak színes kavalkádja (országos horgászengedély vagy napijegy birtokában bárki horgászhat itt). A tó gyalogosan és járművel körbejárható, bár a kb. 8 km-es útból csak 2 kilométer aszfaltozott. A vízparton parkoló található.
A vízparton vagy közvetlen közelében büfé található.
Terület: 54,0 ha
Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, kárász, keszeg,
Napijegy-vásárlási lehetőség: Tóparti halőrház; recski Kiss ABC
Elvihető nemes halak száma: 2-2 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 5 kg
Nappali horgászati lehetőség: 0-24 h
Éjszakai horgászati lehetőség: 5-9 h

Barangoló! Bükkszék környéke

Parád, Parádfürdő, Parádsasvár Parád egy sajátos népi kultúrát megteremtő népcsoport, a palócok életterületének geográfiai középpontja. Palócföldnek a magyar nyelvterület északi részét, a Felfödet nevezik és ennek a palóctájnak centruma a Mátra és környéke. A népi kultúra széles és színes kínálata téged is magával ragad majd! A falu magja a Tarna folyó völgyében húzódik, és földrajzilag hozzátartozik még három kisebb település: az erdők között fekvő Parádsasvár, Parádfürdő és Parádóhuta.

Kékestető
Az ország legmagasabb pontját nem hinni, hogy bárkinek is be kellene mutatni. A tévétorony, a kiváló levegő, a túralehetőségek miatt ne hagyd ki! Tűzd ki te is zászlódat és büszkélkedj vele!

Szalajka-völgy
A Szilvásvárad községhez tartozó Szalajka-völgy a Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. A természet szinte halmozza itt a szépséget, de történelmi emlékeket is rejt a vidék. A természeti értékek között tarthatjuk számon a Szalajka-patakot, a Sziklaforrást, a Fátyol-vízesést vagy az erdei tanulóút-sétautat, a történelmi nevezetességek között az istállóskői ősemberbarlangot, a vidék ipari történetét megidéző Erdei Múzeumot, a Mária-vasbányát és a közelben lévőtörténelmi várromokat: a tatárjárás előtti Éleskővár romjait és a Mátyás király korabeli lovagvár, a Gerennavár ma már alig felfedezhetőmaradványait. A völgy főértéke a sebes folyású Szalajka-patak. A Szalajka név egy régi mesterségre utal. Itt állították elő ugyanis az üveggyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagot, a hamuzsírt, amelynek latin neve sal alcalicus volt, s ebből képezték a szalajka nevet. A kb. 4 km hosszú Szalajka-völgyben folyó Szalajka-patak medrét több helyen mesterségesen megduzzasztották, a tavakban pisztrángot tenyésztenek. Nyáron a keskeny nyomtávú kisvasúttal is végig lehet menni a völgyön.

Sirok A község a Mátra keleti szélén, a két Tarna-patak összefolyásánál található völgykatlanban terül el. A vár, alatta a régi pincesor és a modern belső részek kellemes összképet nyújtanak. Sirok történetének szerves részét képezi a siroki vár. A vár a település központjától 1 km-re, északra található Vár-hegy 294 m magas kopár riolittufa kúpján épült. Romjaiban is megragadó látványt nyúlt az év minden hónapjában. A rom alsó várudvarát és kazamatáit az 1960-as években kezdték el feltárni. Sajnos ma már életveszélyes a vár, ám kellő óvatossággal megtekinthető.

Települések Bükkszék 25 kilométeres körzetében:

Abasár ~30 km
Aldebrő~27 km
Andornaktálya ~29 km
Arló ~27 km
Balaton ~19 km
Bárna ~27 km
Bátor ~8 km
Bekölce ~15 km
Bélapátfalva ~18 km
Bodony ~15 km
Borsodnádasd ~19 km
Borsodnádasd (Lemezgyár) ~19 km
Borsodszentgyörgy ~28 km
Bükkmogyorósd ~25 km
Bükkszenterzsébet ~9 km
Bükkszentmárton ~19 km
Bükkzsérc ~30 km
Cered ~29 km
Csernely ~26 km
Csokvaomány ~30 km
Demjén ~26 km
Domaháza ~27 km
Domoszló ~23 km
Dorogháza ~26 km
Eger ~22 km
Eger (Felnémet) ~22 km
Eger (Szarvask?) ~22 km
Egerbakta ~13 km
Egerbocs ~9 km
Egercsehi ~12 km
Egerszalók ~21 km
Egerszólát ~16 km
Erd?kövesd ~10 km
Farkaslyuk ~30 km
Fedémes ~6 km
Feldebrő~24 km
Fels?tárkány ~22 km
Hevesaranyos ~7 km
Istenmezeje ~17 km
Ivád ~12 km
Járdánháza ~24 km
Kisfüzes ~5 km
Kisnána ~19 km
Kissikátor ~28 km
Lénárddaróc ~28 km
Markaz ~25 km
Mátraballa ~14 km
Mátraderecske ~10 km
Mátramindszent ~22 km
Mátranovák ~19 km
Mátranovák (Bányatelep) ~19 km
Mátraszele ~27 km
Mátraszentimre ~29 km
Mátraszentimre (Galyatet?) ~29 km
Mátraszentimre (Bagolyirtás) ~29 km
Mátraszentimre (Mátraszentistván) ~29 km
Mátraszentimre (Mátraszentlászló) ~29 km
Mátraterenye ~21 km
Mátraterenye (Homokterenye) ~21 km
Mátraterenye (Nádújfalu) ~21 km
Mikófalva ~16 km
Mónosbél ~16 km
Nemti ~25 km
Noszvaj ~28 km
Parád ~16 km
Parád (Parádfürd?) ~16 km
Parádsasvár ~21 km
Pétervására ~9 km
Recsk ~10 km
Sirok ~8 km
Szajla ~5 km
Szentdomonkos ~12 km
Szilaspogony ~22 km
Szilvásvárad ~25 km
Szúcs ~11 km
Szuha ~24 km
Tarnalelesz ~10 km
Tarnaszentmária ~15 km
Terpes ~4 km
Tófalu ~29 km
Váraszó ~11 km
Verpelét ~20 km

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 26th. .