Nyomtatás

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés konföderáció (ÉSZT) ifjúsági tagozata 2013. májuságba alakult, rákövetkező hónapban pedig megválasztottuk a tisztségviselőinket.

Az ifjúsági tagozatunk megalapításával teljessé vált a hazai szakszervezeti konföderációs élet ifjúsági csapata. Ennek ékes bizonyítéka, hogy még ebben az évben a hat konföderációs (Autonómok, ÉSZT, Liga, MOSZ, MSZOSZ, SZEF) ifjúsági tagozata (IT) egy közös megállapodást írt alá Balatonszemesen, melyben az IT-k kifejtették, hogy aggódnak a magyar fiatalok helyzetérért, az elvándorlástól és a felsőoktatás helyzetéről. A megállapodás keretében kifejtették abbéli szándékukat, hogy nem csak passzív szemlélői, hanem aktív részesei s alakítói szeretnének lenni a fiatalokat érintő döntéseknek.

Az ÉSZT IT ezt a szellemiséget maradéktalanul magáénak vallja, s alapításkor, illetve a megállapodásban szereplő szándéknyilatkozat aláírásakor is kiállt eme eszmék mellett. Az Ezek a célkitűzések megegyeznek a közös megállapodásában vállaltakkal valamint, hogy megszólítsuk és felvilágosítsuk a fiatal értelmiséget az őket érintő kérdésekben és segítséget nyújtsunk nekik a problémás szakmai helyzetekben.

Ezek a célkitűzések az alábbiakat foglalják magukba:

Az eltelt idő alatt az ifjúsági tagozat szót emelt és több közös nyilatkozatot is kiadott. Ezekben a munkahelyi jogsértések valamint gyakornoki fizetések ügyében emelt szót, ahol is sérelmeztük a bizonytalan jogi meghatározásokat illetve munkahelyi visszaéléseket, és szorgalmaztuk a mielőbbi, megnyugtató és hatékony megoldás megtalálását, felajánlva a segítségünket ezeknek a kidolgozásában.

Az Ifjúsági tagozat segített kidolgozni az ÉSZT stratégiáját valamint a fiatalok számra kiadott egy tájékoztató füzetet „ÉSZT Osztás” és egy könyvet „ÉSZT Bontás” címmel melyekben leírásra került, az ifjúsági tagozat hogyan látja a mai fiatalok helyzetét különböző területeken és élethelyzetekben.