Béren kívüli juttatások tervezésekor sok szabályra kell együttesen figyelnie a munkáltatónak. Különösen igaz ez, amikor önkéntes pénztári (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár) hozzájárulást is biztosítunk a munkavállalóknak. Gyakran találkozunk azzal a tévhittel is, hogy cafeteriát, béren kívüli juttatásokat csak egységesen lehet adni. Most eloszlatjuk a tévhiteket! – olvasható a munkajog.hu oldalán.


   Egy jó juttatási rendszerben a munkáltatói célok eléréséhez gyakran szükséges csoportokat alkotni. Lesz olyan csoportunk, aki majd többet kap, mint mások, és néha felmerül az a kérdés is, hogy létezhet-e szabályosan olyan csoportunk, akinek nem adunk juttatásokat.

   Ezzel szemben gyakran találkozunk azzal a tévhittel is, hogy cafeteriát, béren kívüli juttatásokat csak egységesen lehet adni. Bár vannak korlátozások, de általános egységességet előíró szabályunk nincs a csoportalkotásra.

   A tévhit főleg az önkéntes pénztárakra vonatkozó egységességet előíró szabályzatra épül.

1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról
12. § (2) A munkáltatói hozzájárulási kötelezettséget vállaló munkáltató a munkáltatói hozzájárulásból egyetlen olyan munkavállalóját sem zárhatja ki, aki nála legalább hat hónapja munkaviszonyban (közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati, valamint szolgálati jogviszonyban) áll. A munkáltató munkavállalóként mindhárom típusú pénztárban egyidejűleg is vállalhat hozzájárulási kötelezettséget.
(3)A munkáltatói hozzájárulás - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegű vagy a munkabérének azonos százaléka, amelyet a munkáltató köteles az alkalmazott által választott pénztártól függetlenül egységesen megállapítani. A munkáltató a hozzájárulás megállapításakor pénztártípusonként különbséget tehet. A munkabér százalékban meghatározott munkáltatói hozzájárulás esetén a munkáltató meghatározhatja a hozzájárulás legkisebb és legnagyobb összegét is.
[…]
(8)Amennyiben a tag azt a munkáltatótól írásban kéri, a munkáltató a kérelmező tag javára vállalt munkáltatói hozzájárulás teljes összegének, vagy egy részének teljesítését szüneteltetheti vagy megszüntetheti. Egyebekben a munkáltató a munkáltatói hozzájárulás teljesítését kizárólag valamennyi pénztártag alkalmazottjára kiterjedően szüneteltetheti vagy szüntetheti meg. E rendelkezéstől érvényesen nem lehet eltérni.


   Ebből jól kiolvasható, hogy ha egy munkáltató biztosít önkéntes pénztári hozzájárulást bármelyik pénztártípusba, akkor a fenti szabályok alapján meg kell állapítania az egységes pénztári hozzájárulás mértékét.

   Természetesen, ha nem adunk ilyen juttatást, vagy a cafeteria rendszerben nem szerepel a választható elemek közt önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár, akkor a többi juttatásra vonatkozóan ezeket a szabályokat nem kell betartanunk.

   Ha azonban adunk ilyet, bekerül a cafeteria kínálatába a pénztári hozzájárulás, akkor nem tekinthetünk el ezektől.

   Ebből adódóan egy pénztári kínálattal is rendelkező cafeteria rendszerben a dolgozók jogosultságát legkésőbb a belépést követő fél év múlva indítanunk kell, hiszen a pénztári juttatásokat eddig tudjuk szüneteltetni.

Ennél összetettebb kérdés, hogy a dolgozói választást hogyan hozzuk összhangba az egységességgel.

   Erre a (8) bekezdés ad majd lehetőséget. Eszerint ha a dolgozó írásban kéri az egységes mértékű hozzájárulás szüneteltetését, akkor nyugodtan kaphat más juttatási elemet. Így ha minden dolgozó például a cafeteria juttatási elemeket kiválasztó nyilatkozatában arról is nyilatkozik, hogy szüneteltesse a munkáltató az egységes mértékű hozzájárulást, akkor teljes mértékben működhet a cafeteria rendszerben a szabad választás.
  Ha azonban egy dolgozó nem ad ilyen nyilatkozatot, akkor az egységesen megállapított hozzájárulást ki kell adnunk számára.

  Ez közvetetten azt is jelenti, hogy azokban a cafeteria rendszerekben, melyekben vannak önkéntes pénztárak a kínálatban, a legkisebb keretösszeg sem lehet olyan alacsony, hogy a dolgozó ne érhesse el a felkínált pénztártípusokat. Hiszen ebben az esetben nem ő nyilatkozna, hogy kéri az egységes mértékű hozzájárulás szüneteltetését, hanem a munkáltató határozott meg ilyen az önkéntes pénztárakról szóló törvény 12. §-ának ellentmondó keretösszeget.

Forrás: munkajog.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .