Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés konföderáció (ÉSZT) ifjúsági tagozata 2013. májuságba alakult, rákövetkező hónapban pedig megválasztottuk a tisztségviselőinket.

Az ifjúsági tagozatunk megalapításával teljessé vált a hazai szakszervezeti konföderációs élet ifjúsági csapata. Ennek ékes bizonyítéka, hogy még ebben az évben a hat konföderációs (Autonómok, ÉSZT, Liga, MOSZ, MSZOSZ, SZEF) ifjúsági tagozata (IT) egy közös megállapodást írt alá Balatonszemesen, melyben az IT-k kifejtették, hogy aggódnak a magyar fiatalok helyzetérért, az elvándorlástól és a felsőoktatás helyzetéről. A megállapodás keretében kifejtették abbéli szándékukat, hogy nem csak passzív szemlélői, hanem aktív részesei s alakítói szeretnének lenni a fiatalokat érintő döntéseknek.

Az ÉSZT IT ezt a szellemiséget maradéktalanul magáénak vallja, s alapításkor, illetve a megállapodásban szereplő szándéknyilatkozat aláírásakor is kiállt eme eszmék mellett. Az Ezek a célkitűzések megegyeznek a közös megállapodásában vállaltakkal valamint, hogy megszólítsuk és felvilágosítsuk a fiatal értelmiséget az őket érintő kérdésekben és segítséget nyújtsunk nekik a problémás szakmai helyzetekben.

Ezek a célkitűzések az alábbiakat foglalják magukba:

 • A hallgatók érdekeinek érvényesítése a felsőoktatás keretein belül, az ifjú munkavállalók, pályakezdő állástalanok, tanulók beilleszkedésének segítése a munka világába:
  • Jogi lehetőségek ismertetése, a munkavállalás támasztotta követelményekről való felvilágosítás;
  • Konferenciák, programok szervezése, melyek segítenek eligazodni a jogszabályok és lehetőségek között;
  • Képzések, továbbképzések fontosságának kihangsúlyozása szervezése, koordinálása;
 • A szakszervezeti munkavállalói érdekképviselet magasabb szintre való emelése, a fiatalok problémáinak megjelenítése a tárgyalások során
 • A leendő és jelenlegi munkavállalók érdekeinek képviselete a munkavállalás alsó korhatárától (az alacsony tankötelezettségi kor miatti fiatalkorú munkavállalók megjelenésének problémája);
 • Gyakorlati helyek és munkahelyek koordinálása, tréningek, pályaválasztási és kompetencia tanácsadás;
 • Fiatalok megszólítása, felvilágosítása, bevonása a szakszervezeti és érdekképviseleti életbe, munkába: szakszervezeti taglétszám bővítése toborzással;
 • Fiatal, dinamikus mozgósítható csapat építése, egység megteremtése;
 • Az Ifjúsági Tagozat szerepvállalása a mindenkori kormányzati stratégia kialakításában;
 • Együttműködés a hasonló tevékenységet folytató társadalmi szervezetekkel;
 • Együttműködés a többi konföderáció ifjúsági tagozatával.

Az eltelt idő alatt az ifjúsági tagozat szót emelt és több közös nyilatkozatot is kiadott. Ezekben a munkahelyi jogsértések valamint gyakornoki fizetések ügyében emelt szót, ahol is sérelmeztük a bizonytalan jogi meghatározásokat illetve munkahelyi visszaéléseket, és szorgalmaztuk a mielőbbi, megnyugtató és hatékony megoldás megtalálását, felajánlva a segítségünket ezeknek a kidolgozásában.

Az Ifjúsági tagozat segített kidolgozni az ÉSZT stratégiáját valamint a fiatalok számra kiadott egy tájékoztató füzetet „ÉSZT Osztás” és egy könyvet „ÉSZT Bontás” címmel melyekben leírásra került, az ifjúsági tagozat hogyan látja a mai fiatalok helyzetét különböző területeken és élethelyzetekben.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 14th. .