A GKI Gazdaságkutató Zrt. idén 2,3 százalékos gazdasági növekedést és 0,8 százalékos inflációt vár - mondta Vértes András, a GKI elnök-vezérigazgatója. A GKI arról is írt, hogy a munkanélküliség csak papíron alacsony, a valóságban 9 százalék körüli lehet – írja az Origo.

A GKI márciusi prognózisa szerint a reáljövedelmek növekedése miatt a lakossági fogyasztás 2016-ban 3 százalékkal bővül, viszont a beruházások 5 százalékkal visszaesnek, főleg az uniós források csökkenése miatt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérte a pedagógusok „sztrájkkészségét”, a megyei szervezeteknek szombatig kell az eredményeket beküldeniük – olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

A napilap szerint a helyi szakszervezeti titkároknak fenntartótól függetlenül minden iskolába és óvodába el kellett juttatniuk az aláírásgyűjtő adatlapokat, amelyeken a dolgozók neve mellett szerepel az is, hogy részt vennének-e egynapos vagy akár hosszabb sztrájkban.

A pedagógusok sztrájkbizottsága folytatná a tárgyalásokat a kormánnyal, de megtette az előkészületeket a sztrájkra. Galló Istvánné, a PSZ elnöke az újság érdeklődésére közölte: a sztrájkbizottságnak és ezen belül a szakszervezetnek is az az érdeke, hogy minél hamarabb megállapodjanak a kormánnyal, a sztrájkra csak végső eszközként tekintenek. Az elnök cáfolta azt az értesülést, hogy a szakszervezet vasárnapi kongresszusán már döntenének a sztrájkról.

A Hívatlanul Hálózat közben országos lyukasórát szervez jövő péntekre, amelyen a tiltakozók céljairól akarják tájékoztatni a tanulókat.

Forrás: mno.hu

Az utóbbi hetekben nagy port felvert esetek kapcsán újból előtérbe került a sztrájk intézménye. Mind a közszférában, mind a magánszférában felmerült a munkavállalói, közalkalmazotti sztrájk lehetősége. Bár erre cikkünk megírásáig tényleges sztrájkra nem került sor, önmagában a munkabeszüntetés kilátásba helyezése is motivációt adott a munkáltató számára a munkavállalókkal való egyeztetéshez az egyik nagy áruházlánc esetében, ahol a munkavállalók bérkövetelésekkel álltak elő. A pedagógusok sztrájkja ehhez képest minőségileg más, hiszen itt nem csupán a közalkalmazotti jogviszonyból eredő, a munkáltató által „saját hatáskörben” teljesíthető követelésekért, hanem a köznevelési ágazatot érintő, jogszabály-módosítást is igénylő, átfogó oktatáspolitikai, finanszírozási kérdések megoldásáért léptek fel az érintettek – ami ennek a sztrájkfenyegetésnek politikai színezetet adott – írja a munkajog.hu.

Egyezségre jutott a 2016-os bérajánlás kérdésében a kormány, illetve a versenyszféra munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleteinek döntő többsége; a munkaerőpiacon zajló változások miatt azonban számszerű bérajánlást 2016-ra nem fogalmaztak meg a szociális partnerek - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-t.

 

    A közlemény szerint a felek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretei között létrejött egyezség szerint fokozott aktivitással és felelősséggel, differenciált béremelésekkel kell reagálni az átalakuló munkaerőpiaci viszonyokra - hangsúlyozta a minisztérium közleménye.

Lesújtó eredményt mutat a Tárki legújabb felmérése a magyarok jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetével kapcsolatban. A szakadék tovább mélyül a szegény és gazdag háztartások között – írja a napi.hu.

 

   A háztartásoknak mindössze 18 százaléka véli úgy, hogy anyagi helyzete jó, 7 százalék érzi nagyon rossznak, 24 százalék pedig rossznak. A maradék 51 százalék a "se nem jó, se nem rossz" jelzővel illette saját jelenlegi helyzetét - derül ki a Tárki legújabb kutatásából.

   Az egy évvel későbbre szóló várakozásaikban az emberek közel kétharmada (61 százalék) nem vár változást a háztartás anyagi helyzetében, s közel azonos azok aránya, akik sokkal (5 százalék) vagy valamivel rosszabbra (13 százalék), illetve jobbra (15 százalék) számítanak.

Négy fontos feladatról kezd tárgyalásokat a köznevelési kerekasztal, mondta az MTI-nek Palkovics László, oktatási államtitkár, aki megoldóemberként a felsőoktatás mellett most átvette a köznevelési terület irányítását is Czunyiné Bertalan Judittól.

A kiválasztott ítéletek központi kérdése a tanulmányi szerződést kötött munkavállaló részéről történt – jogszerű vagy jogszerűtlen – munkaviszony-megszüntetés hatása a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettségekre. Az ismertetett ügyekben a felek között abban volt vita, hogy melyikük szegte meg a tanulmányi szerződést, milyen magatartás, mulasztás minősül szerződésszegésnek. Mindhárom ügyben a munkáltató indított munkaügyi jogvitát a munkavállaló ellen a tanulmányi támogatások visszafizetése iránt – írja a munkajog.hu.

Március 1-jétől megszűnt több szociális ellátási forma, és számos segély kikerült az önkormányzatok hatásköréből. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Mennyiből kell megélnie ma egy négytagú családnak, ha mindkét szülő munkanélküli? Az ország leggazdagabb és legszegényebb önkormányzatát kérdeztük.

Talán ha pontosabban nevén neveznénk a jelenségeket, akkor jobban értenénk egymást és változtatni is tudnánk ezen a mai megrekedtségen. Jó lenne tisztázni például, hogyan hívjuk azt leépülési folyamatot, amely az országban zajlik. A legtöbben „balkanizálódást” emlegetnek, de ez sértheti déli barátainkat, azon kívül megfoghatatlanul általános, ezerféle hiányra vonatkozhat, s talán ma már nem is mindenre igaz. Lehetnek dolgok, amikben mi maradtunk le, tehát ők beszélhetnek arról, hogy miben „hungarizálódnak”.

Az elszegényedéssel, az egészség romlásával, a korrumpálódással, a maffiaszerű működés erősödésével együtt járó romlás egészének megjelölésére nincs jó fogalmunk, de több olyan jelenség van, aminek nemcsak neve nincs, de még körülírni is nehéz.Hogyan lehet hívni azt a következetes magatartást, amikor a hatalom megmásítja a valóságot? Semmiről nem szól, ami neki nem tetszik, semmire nem válaszol, ami neki kínos, arrogánsan nem létezőnek tekinti a nem érte rajongó polgárok és szervezetek véleményét, ezzel szemben rezzenéstelen arccal kürtöli ország-világnak mindenről a maga változatát.

A Műegyetemi Állásbörze kiváló lehetőséget nyújt a diplomás pályakezdőknek és a néhány éve már aktívan állást kereső Y generáció tagjainak is.

A fiatalok nagy része találkozott már a munkakeresők ördögi körével, amikor az állást kereső munkát szeretne, a munkáltató azonban olyan embert akar foglalkoztatni, aki már kellő szakmai tapasztalattal bír. De hogyan lesz szaktudása valakinek, ha nem kap lehetőséget arra, hogy megszerezze?

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 14th. .