A GKI Gazdaságkutató Zrt. idén 2,3 százalékos gazdasági növekedést és 0,8 százalékos inflációt vár - mondta Vértes András, a GKI elnök-vezérigazgatója. A GKI arról is írt, hogy a munkanélküliség csak papíron alacsony, a valóságban 9 százalék körüli lehet – írja az Origo.

A GKI márciusi prognózisa szerint a reáljövedelmek növekedése miatt a lakossági fogyasztás 2016-ban 3 százalékkal bővül, viszont a beruházások 5 százalékkal visszaesnek, főleg az uniós források csökkenése miatt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérte a pedagógusok „sztrájkkészségét”, a megyei szervezeteknek szombatig kell az eredményeket beküldeniük – olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

A napilap szerint a helyi szakszervezeti titkároknak fenntartótól függetlenül minden iskolába és óvodába el kellett juttatniuk az aláírásgyűjtő adatlapokat, amelyeken a dolgozók neve mellett szerepel az is, hogy részt vennének-e egynapos vagy akár hosszabb sztrájkban.

A pedagógusok sztrájkbizottsága folytatná a tárgyalásokat a kormánnyal, de megtette az előkészületeket a sztrájkra. Galló Istvánné, a PSZ elnöke az újság érdeklődésére közölte: a sztrájkbizottságnak és ezen belül a szakszervezetnek is az az érdeke, hogy minél hamarabb megállapodjanak a kormánnyal, a sztrájkra csak végső eszközként tekintenek. Az elnök cáfolta azt az értesülést, hogy a szakszervezet vasárnapi kongresszusán már döntenének a sztrájkról.

A Hívatlanul Hálózat közben országos lyukasórát szervez jövő péntekre, amelyen a tiltakozók céljairól akarják tájékoztatni a tanulókat.

Forrás: mno.hu

Az utóbbi hetekben nagy port felvert esetek kapcsán újból előtérbe került a sztrájk intézménye. Mind a közszférában, mind a magánszférában felmerült a munkavállalói, közalkalmazotti sztrájk lehetősége. Bár erre cikkünk megírásáig tényleges sztrájkra nem került sor, önmagában a munkabeszüntetés kilátásba helyezése is motivációt adott a munkáltató számára a munkavállalókkal való egyeztetéshez az egyik nagy áruházlánc esetében, ahol a munkavállalók bérkövetelésekkel álltak elő. A pedagógusok sztrájkja ehhez képest minőségileg más, hiszen itt nem csupán a közalkalmazotti jogviszonyból eredő, a munkáltató által „saját hatáskörben” teljesíthető követelésekért, hanem a köznevelési ágazatot érintő, jogszabály-módosítást is igénylő, átfogó oktatáspolitikai, finanszírozási kérdések megoldásáért léptek fel az érintettek – ami ennek a sztrájkfenyegetésnek politikai színezetet adott – írja a munkajog.hu.

Egyezségre jutott a 2016-os bérajánlás kérdésében a kormány, illetve a versenyszféra munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleteinek döntő többsége; a munkaerőpiacon zajló változások miatt azonban számszerű bérajánlást 2016-ra nem fogalmaztak meg a szociális partnerek - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-t.

 

    A közlemény szerint a felek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretei között létrejött egyezség szerint fokozott aktivitással és felelősséggel, differenciált béremelésekkel kell reagálni az átalakuló munkaerőpiaci viszonyokra - hangsúlyozta a minisztérium közleménye.

Lesújtó eredményt mutat a Tárki legújabb felmérése a magyarok jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetével kapcsolatban. A szakadék tovább mélyül a szegény és gazdag háztartások között – írja a napi.hu.

 

   A háztartásoknak mindössze 18 százaléka véli úgy, hogy anyagi helyzete jó, 7 százalék érzi nagyon rossznak, 24 százalék pedig rossznak. A maradék 51 százalék a "se nem jó, se nem rossz" jelzővel illette saját jelenlegi helyzetét - derül ki a Tárki legújabb kutatásából.

   Az egy évvel későbbre szóló várakozásaikban az emberek közel kétharmada (61 százalék) nem vár változást a háztartás anyagi helyzetében, s közel azonos azok aránya, akik sokkal (5 százalék) vagy valamivel rosszabbra (13 százalék), illetve jobbra (15 százalék) számítanak.

Négy fontos feladatról kezd tárgyalásokat a köznevelési kerekasztal, mondta az MTI-nek Palkovics László, oktatási államtitkár, aki megoldóemberként a felsőoktatás mellett most átvette a köznevelési terület irányítását is Czunyiné Bertalan Judittól.

A kiválasztott ítéletek központi kérdése a tanulmányi szerződést kötött munkavállaló részéről történt – jogszerű vagy jogszerűtlen – munkaviszony-megszüntetés hatása a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettségekre. Az ismertetett ügyekben a felek között abban volt vita, hogy melyikük szegte meg a tanulmányi szerződést, milyen magatartás, mulasztás minősül szerződésszegésnek. Mindhárom ügyben a munkáltató indított munkaügyi jogvitát a munkavállaló ellen a tanulmányi támogatások visszafizetése iránt – írja a munkajog.hu.

Március 1-jétől megszűnt több szociális ellátási forma, és számos segély kikerült az önkormányzatok hatásköréből. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Mennyiből kell megélnie ma egy négytagú családnak, ha mindkét szülő munkanélküli? Az ország leggazdagabb és legszegényebb önkormányzatát kérdeztük.

Talán ha pontosabban nevén neveznénk a jelenségeket, akkor jobban értenénk egymást és változtatni is tudnánk ezen a mai megrekedtségen. Jó lenne tisztázni például, hogyan hívjuk azt leépülési folyamatot, amely az országban zajlik. A legtöbben „balkanizálódást” emlegetnek, de ez sértheti déli barátainkat, azon kívül megfoghatatlanul általános, ezerféle hiányra vonatkozhat, s talán ma már nem is mindenre igaz. Lehetnek dolgok, amikben mi maradtunk le, tehát ők beszélhetnek arról, hogy miben „hungarizálódnak”.

Az elszegényedéssel, az egészség romlásával, a korrumpálódással, a maffiaszerű működés erősödésével együtt járó romlás egészének megjelölésére nincs jó fogalmunk, de több olyan jelenség van, aminek nemcsak neve nincs, de még körülírni is nehéz.Hogyan lehet hívni azt a következetes magatartást, amikor a hatalom megmásítja a valóságot? Semmiről nem szól, ami neki nem tetszik, semmire nem válaszol, ami neki kínos, arrogánsan nem létezőnek tekinti a nem érte rajongó polgárok és szervezetek véleményét, ezzel szemben rezzenéstelen arccal kürtöli ország-világnak mindenről a maga változatát.

A Műegyetemi Állásbörze kiváló lehetőséget nyújt a diplomás pályakezdőknek és a néhány éve már aktívan állást kereső Y generáció tagjainak is.

A fiatalok nagy része találkozott már a munkakeresők ördögi körével, amikor az állást kereső munkát szeretne, a munkáltató azonban olyan embert akar foglalkoztatni, aki már kellő szakmai tapasztalattal bír. De hogyan lesz szaktudása valakinek, ha nem kap lehetőséget arra, hogy megszerezze?

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 22nd. .