Egyöntetűen elutasítja a szakma a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételeit – jelentette ki lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke, reagálva a Népszabadság hétvégi számában megjelent írásra, amelyben egy, a „kormány számára készített javaslatból” idéznek.

Bár az egészségügyi államtitkárság megkeresésünkre azt válaszolta, egyelőre nincs készen a fizetésemelések részleteiről szóló tervezet, amelyre a lap hivatkozott, a cikk felveti azokat a lehetőségeket, amelyek már korábban is szóba kerültek a téma kapcsán – tehát, hogy a hálapénz visszautasításához, illetve a szakképzés hosszának megfelelő ideig tartó magyarországi munkavégzéshez kötnék a száz-kétszázezer forint közötti szakorvosi béremelést is.

Bélteczki János szerint abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik „rákfenéje” a hálapénz, ám jelenleg sajnos „ez tartja életben a rendszert”, mivel a magyarországi orvosi fizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön. „Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést – amelynek a sejthető mértéke nettó százezer forint körül lesz – több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem elvárható a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető” – hangsúlyozta.

A „röghöz kötéssel” kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a tíz-húsz éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már „bőven ledolgozták a képzési idejüket”. Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, „hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból”, így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet.

Forrás: magyarhirlap.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Monday the 26th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban