Kormányzati intézkedéseket a „szénszünet” elkerülésére az egyetemeken!

Az elszabadult energiaárak nem kímélik a felsőoktatást sem: ugyan más-más ütemezéssel az áram- és gázszolgáltatókkal lejáró szerződések újrakötésekor, de drámai erővel hat az energiapiaci árváltozás. Drasztikusan növeli az amúgy is nyomasztó mértékben emelkedő üzemeltetési költségeket. Az egyetemek költségvetése nincs felkészítve erre a sokkhatásra. Az árváltozás hatását nem lehet kompenzálni csupán az energiafelhasználás racionalizálásával, megfelelő állami támogatás nélkül az egyetemek rákényszerülhetnek olyan intézkedésekre, melyek veszélyeztetik az oktatás minőségét, hátráltatják a kutatási feladatok teljesítését. A fűtés minimalizálása, szervezeti egységek, épületek esetleges lezárása a home office és az online oktatás bevezetését eredményezhetik.

A home office szabályozása több munkajogi kérdést felvet, és a családok rezsiterheit is növeli. Az online oktatás a pozitív hatású elemein túlmutató kockázatokat hordoz, elsősorban a hallgatói oldalon. Negatívan befolyásolja a motivációt, kiiktatja a jelenléti oktatásban érvényesülő személyes visszajelzéseket, megnehezíti az interaktivitást, a számonkérés ellenőrizhetőségét. A virtuális térbe kényszerítve hátráltatja a hallgatók közötti szociális és a hallgató-oktató szakmai kapcsolatokat.

Felszólítjuk a kormányt, haladéktalanul biztosítson forrásokat az egyetemek folyamatos működéséhez szükséges energiahordozók beszerzéséhez és energetikai korszerűsítéséhez!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 5th. .