Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vitanapot szervezett november hetedikén “Vitanap az országos szintű érdekképviseletek színtereiről,a módosítás lehetőségei” címmel.

A meghívott előadók a magyar érdekegyeztető fórumok működését mutatták be a résztvevőket.

Dr. Antmann Katalin, az ÉSZT elnöke rövid köszöntőjében felvázolta, hogy milyen főbb problémákat lát a rendszerben.

Az első előadó, Kisgyőri Roland, Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság, NGTT  Osztály osztályvezetője volt. Előadásában bemutatta a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, feladatát és felépítését, illetve kapcsolatrendszerét. Külön kiemelte, hogy az NGTT nemzetközi szinten is aktív, más országok hasonló fórumaival szoros kapcsolatot tart.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa működéséről számolt be. Előadásában elmondta, hogy 2010. óta a közszolgálati érdekegyeztetés hogyan alakult át. A 2010-es évek óta ezek a fórumok kiürültek, mert a kormány, mint munkáltató, nem tartja partnernek a szakszervezeteket.

Dr. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának működését mutatta be.A tripartid egyeztető fórum munkájában a szakszervezetek a munkaadói szervezetekkel tárgyalnak, többnyire a bérek alakulásáról és a gazdasági különböző kérdéseiről. A VKF munkájában a kormány inkább csak megfigyelő szerepet lát el, és a meghozott döntéseket, szükség szerint jogszabályba foglalja.

Pásztóy András Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében a VKF-ben szerzett tapasztalatairól beszélt.

Az előadásokat követően egy fórum keretében a megjelentek kérdéseket tehettek fel az előadóknak, és megbeszélték a magyarországi szociális párbeszéd rendszerben kialakult helyzetet.

A fórumon tanulsága, hogy a szociális párbeszéd fórumain kisebb-nagyobb működési problémák jellemzik, amelyek alapja, hogy a tárgyaló felek nem tekintik egyenrangúnak a szakszervezeteket.  

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Monday the 4th. .