A minimálbér idei összege jövőre három és fél százalékkal (bruttó 101 ezer 500 forintra) emelkedik. A haon.hu által megkérdezett cégvezetőknek nem azzal van gondjuk, hogy ne tudnák az ebből adódó költségnövekedést kitermelni, hanem azzal, hogy a minimálbér intézménye hosszú ideje kvázi szociális segélyként működik.


Totálkáros példa
 
   Attól, hogy egy totálkáros autóban a kormányművet, vagy akár a komplett motort kicseréljük, a jármű még nem lesz újra működőképes – mondta egy neve elhallgatását kérő debreceni vállalkozó, azt próbálván érzékeltetni, hogy a minimálbér nem önmagában való, ezért amikor hozzányúlnak, érdemes lenne a rendszerszerű hatásokat is előre végiggondolni. Neki például évtizedes tapasztalata az, hogy a minimálbér emelése szinte automatikusan bérfeszültségekhez vezet a cégénél.
 
   Jánosi Imre, az egyik hajdúböszörményi kft. ügyvezetője azt kifogásolja leginkább, hogy a minimálbér esetében a munkavállalók tulajdonképpen többletteljesítmény nélkül jutnak többletjövedelemhez. Ez pedig rosszul veszi ki magát azoknál a kollégáknál, akik teljesítménybéresek, tehát annyit keresnek, amennyit megtermelnek.
 
   Azt mindketten elismerték, hogy a minimálbér emelésére szükség van, hiszen az embereknek valamiből élniük kell.
 
Forrás: haon.hu
 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 26th. .